Zoals op het WK drie jaar geleden wordt het alleszins niet.

In groepjes van 4 op een afgesloten locatie: zo mag je komende weken naar EK kijken op groot scherm

Het EK voetbal volgen op groot scherm de komende weken? Het kan, nu er coronaversoepelingen komen, al zal het wel onder strenge regels zijn. Dat blijkt uit de omzendbrief van Binnenlandse Zaken die naar de burgemeesters is verstuurd en in Het Nieuwsblad staat. De opvallendste punten samengevat. 

Volgende week vrijdag start het Europees Kampioenschap voetbal met de wedstrijd Turkije-Italië. Eén dag later spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd tegen Rusland. Voor steden en gemeenten of organistoren van evenementen die een groot scherm willen plaatsen waarop supporters de wedstrijden kunnen volgen, gelden in deze coronatijden strenge regels.

Bekijk de reportage uit "Het journaal" en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

In de omzendbrief die Binnenlandse Zaken naar de burgemeesters heeft verstuurd, wordt aanbevolen om zulke evenementen zoveel mogelijk buiten te laten plaatsvinden.

  • Er wordt best gewerkt met een reservatiesysteem, om grote samenscholingen te vermijden.
  • De locatie van het evenement moet afgesloten zijn zodat extra mensen niet zomaar kunnen aansluiten.
  • Schermen op terrassen en pleinen moeten zo opgesteld dat mensen van buitenaf niet kunnen meevolgen. Op die manier wil men samenscholingen rondom het evenement vermijden.
  • Buiten mogen maximaal 400 mensen samenkomen, binnen 200, zoals dat voorzien is voor alle evenementen vanaf 9 juni. 
  • Als er iets kan gedronken worden, dan moeten mensen zitten in groepjes van 4.
  • Als er geen horeca is, dan mogen mensen ook rechtstaan in groepjes van 4. Met anderhalve meter tussen elke groepje van 4, die onderling geen afstand hoeven te houden.
  • Er moet een toegangscontrole zijn aan de ingang om onder meer te controleren op gevaarlijke voorwerpen.

Meer over het EK op Sporza

Volgens Pieter Verhoeven van Nomad Events, dat fandorpen organiseert, zal het niet gemakkelijk om mensen op hun stoel te houden. "Als je de beelden van de kampioenenviering in Brugge hebt gezien, dan weet je dat het heel moeilijk is om een publiek, dat de gewoonte heeft om elke goal uitbundig te vieren, op hun stoel te laten zitten." 

Verhoeven vindt het ook jammer dat de omzendbrief geen rekening houdt met de beschikbare oppervlakte. "400 mensen samenbrengen in een tuin van 400 vierkante meter is helemaal anders dan op een groot terrein zoals wij dat doen." Verhoeven gaat ervan uit dat zulke evenementen economisch niet rendabel zijn.

Geen scherm in Brugge

De stad Brugge zal geen grote schermen plaatsen omdat de regels te complex zijn, zegt burgemeester Dirk De Fauw. "Tot op heden zijn er geen aanvragen binnen om voetbal op groot scherm te kijken. Met de huidige regelgeving is het zo goed als onmogelijk om dit perfect te organiseren. Daarom zullen we dit niet toelaten."

"Klanten horeca moeten regels respecteren"

Op terrassen van cafés zal je de matchen op tv-schermen onder strikte voorwaarden kunnen volgen, maar de supporters zullen gedisciplineerd moeten zijn. Zo mag je op dit moment nog altijd maar maximaal met vier aan een tafel zitten en moet je blijven zitten. Bediening gebeurt aan tafel en er komen geen togen buiten.  Tijdig aanwezig zijn of reserveren is de boodschap, want de plaatsen zullen beperkt zijn. En pleinen, zoals bijvoorbeeld de Oude Markt in Leuven, zullen mogelijk door de politie afgesloten worden. 

Kevin Van der Auwera van Horeca Leuven doet dan ook een oproep naar de klanten om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Als de klanten zich niet aan de regels houden, als het echt uit de hand loopt, zou het misschien wel eens kunnen dat er geen voetbal meer uitgezonden zal mogen worden. Wij hebben de kans gekregen van zowel stadsbestuur als politiediensten om te mogen ondernemen en wij vragen echt aan de klanten om ook de regels te respecteren, in ons voordeel, maar ook in hun eigen voordeel. Alles moet veilig kunnen verlopen, dat is de hoofdzaak en dat zal een samenwerking zijn tussen klanten, cafébazen en politiediensten. " 

Volgens Davy Brocatus van Horeca Antwerpen zal het sowieso een hele puzzel worden. "Je kan als individuele uitbater een scherm zetten, dat niet naar de straatzijde gericht mag worden. Maar ook de openbare besturen, en dan denk ik vooral aan pleinen en locaties waar er toch wel ruimte is, om daar ook een voorziening te doen, uiteraard volgens de federale regels die van toepassing zijn."  

Meest gelezen