Roken vanaf vandaag verboden op de Kalmthoutse heide: burgemeester wil duidelijkheid voor iedereen

Vanaf vandaag mag je niet meer roken op de Kalmthoutse Heide, dat heeft de burgemeester beslist. Er geldt momenteel code geel, wat brandgevaar betreft. Maar die richtlijn maakt niet duidelijk of je dan nog mag roken of niet. Burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) heeft dat aangekaart bij gouverneur Cathy Berx en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Hij pleit meteen ook voor een algemeen rookverbod op de heide, het hele jaar door. In afwachting van een Vlaamse regeling, neemt hij nu al een burgemeestersbesluit. 

De brandgevaarlijke periode in natuurgebieden is aangebroken. Dat werd het afgelopen weekend duidelijk op de Kalmthoutse heide, toen er brand uitbrak. Deze keer was het vuur snel onder controle, maar in het verleden waren er al branden die dagen en weken duurden en veel schade toebrachten aan de natuur. 

Op dit moment geldt voor brand code geel in natuurgebieden. Er mag geen vuur gemaakt worden, maar of er niet meer gerookt mag worden, is niet duidelijk. "Ik hield de voorbije dagen bij de Antwerpse gouverneur een pleidooi voor een rookverbod op de Kalmthoutse heide en bij uitbreiding alle natuurgebieden in Vlaanderen," laat hij weten aan de redactie van Radio 2 Antwerpen. "Op basis daarvan kondigde minister Demir aan om dit verder onderzoeken. Dat is goed nieuws dus."

De brandgevaarlijke periode is nu. Daarom neem ik alvast een burgemeestersbesluit dat roken tijdens deze periode verbiedt in de Kalmthoutse heide

Lukas Jacobs, burgemeester Kalmthout (CD&V)

Maar hij wil intussen niet wachten op een algemene regeling voor heel Vlaanderen. "De brandgevaarlijke periode is nu. Daarom neem ik alvast een burgemeestersbesluit dat roken tijdens deze periode verbiedt in de Kalmthoutse heide." 

Volgens de burgemeester ervaren de boswachters roken in de heide ook als een echt probleem. "Vaak moeten ze bezoekers in brandgevaarlijke periodes daarop aanspreken en krijgen ze de reactie: ‘Het mag toch ? Waar staat dat het niet mag?’ Het wordt ook veel gedaan en sinds corona en de vele bezoekers vinden ze zeer veel peuken, dus het is ook een probleem qua zwerfvuil."

De burgemeester zegt voor zijn rookverbod ook al steun te krijgen van de brandweer en de gouverneur. 

Meest gelezen