Sint-Truiden wil zijn cameranetwerk vernieuwen en uitbreiden

De Stad Sint-Truiden wil meer vaste camera's installeren, die moeten de blinde vlekken in het bestaande netwerk wegwerken. Zulke camera's zijn nuttig, want in de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken is vorig jaar 40 procent van de gerechtelijke onderzoeken opgelost dankzij camerabeelden.

In 2020 is in maar liefst 72 van 181 dossiers in een gerechtelijk onderzoek van de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken een doorbraak gekomen dankzij camerabeelden. Zo konden verdachte personen of voertuigen geïdentificeerd worden. In verschillende dossiers zijn de daders daardoor gevat. Daarom wil de stad  Sint-Truiden haar camerabeleid verder uitbreiden en de komende jaren extra geld uittrekken voor nieuwe camera's.  

Zwerfvuil en evenementen

Concreet wil de stad het aantal vaste bewakingscamera’s uitbreiden naar nieuwe locaties om blinde vlekken verder weg te werken. Ook zullen er meer mobiele camera’s komen. Die worden ingezet in de strijd tegen sluikstorten en zwerfvuil en bij toezicht op evenementen. Daarnaast zal de stad investeren in slimme camera’s, die zogenaamde ANPR-camera zijn nuttig omdat de politie niet overal permanent toezicht kan houden. 

Veiligheidsgevoel

“We willen in Sint-Truiden camera's gericht inzetten, daarvoor is een goed uitgewerkt beleid met evaluaties en doelstellingen nodig", legt waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) uit. "De camera’s verhogen het veiligheidsgevoel en dringen verkeersgerelateerde overlast terug, ook het innen van retributies kan via de camera’s opgevolgd worden." 

Meest gelezen