Rode Duivel Thibaut Courtois wordt op 31 mei gevaccineerd tegen corona.
BELGA PHOTO HANDOUT RBFA

Sportarts over Rode Duivels: "Bij topsport kan procentje het verschil maken, voor ons geen reden om vaccin te weigeren"

Er is veel commotie over het feit dat niet alle Rode Duivels zich voor het komende EK hebben laten vaccineren tegen corona, ondanks het feit dat ze voorrang gekregen hadden in het vaccinatieprogramma. Tom Teulingkx, sportarts en voorzitter van de Vereniging voor sport- en keuringsartsen, zei in "De wereld vandaag" op Radio 1 dat het hier om topsport gaat, waar er met enkele procenten gewerkt wordt en zorgvuldige afwegingen gemaakt worden, maar dat dit zeker geen voorbeeld mag zijn voor recreantsporters en de algemene bevolking om het vaccin links te laten liggen. 

Bondscoach Roberto Martinez zei op zijn persconferentie dat er bij de Rode Duivels geen sprake was van vaccinweigeraars maar dat sommige spelers er voor hebben gekozen om het vaccin niet te nemen 'om medische redenen', om iedereen optimaal te laten presteren. 

Maar is het zo dat het vaccin invloed heeft op de sportieve prestaties van gewone, gezonde, relatief jonge mensen? We weten dat een vaccin, en zeker bijvoorbeeld het Pfizer-vaccin, bij de tweede vaccinatie wel wat problemen kan geven, zei Teulingkx. Die problemen zijn meestal kortstondig, gedurende 24 of 48 uur voelen mensen zich wat grieperig, koortsig. 

Beluister hier het gesprek met sportdokter Tom Teulingkx in 'De wereld vandaag'.

BELGA PHOTO HANDOUT RBFA

Dat is natuurlijk niet leuk als je moet sporten en zeker niet als je topsportprestaties moet leveren, maar het mag volgens Teulingkx zeker geen reden zijn om het vaccin niet te nemen. Maar het is wel waarschijnlijk dat de medische staf en de experten een afweging hebben gemaakt tussen wat doet het vaccin, wie is al gevaccineerd en wie heeft er eventueel al antistoffen. 

De laatste weken vangt de Vereniging van sport- en keuringsartsen wel wat echo's op van sportartsen dat er soms een tijdelijk verlies van vormpeil is bij topsporters, maar daar zijn nog niet echt veel sluitende gegevens rond en er is ook nog geen publicatie over gebeurd. Waarschijnlijk gaat het om een zeldzaam fenomeen dat ook maar tijdelijk is, dus het is nog voorbarig om daar conclusies over te trekken, maar mogelijk is daar ook rekening mee gehouden door de medische staf, aldus Teulingkx. 

Het moet echter wel duidelijk zijn, zo zei hij, dat die overweging zeker niet opgaat voor recreantsporters, het gaat immers waarschijnlijk over een paar procentjes. Een recreantsporter mag zeker het vaccin niet links laten liggen om toch zijn prestatie te realiseren, hoe belangrijk die voor hem ook moge zijn, maar moet zeker voor het vaccin kiezen, aldus Teulingkx. 

En ook voor de algemene bevolking mogen de beslissingen van de Rode Duivels zeker geen voorbeeld zijn om het vaccin niet te nemen, zo zei hij. Het gaat hier over topsport, waar er echt met procentjes wordt gewerkt en alles goed wordt afgewogen, maar uiteindelijk wordt onze groepsimmuniteit gemaakt door de algemene bevolking en niet door 20 of 25 Rode Duivels, laat dat wel duidelijk zijn, zei Teulingkx. En als je echt vormpeilverlies wil hebben, het is zeer duidelijk bewezen dat je vormpeil zakt als je covid-positief bent of ziek wordt, je kan permanente schade krijgen en je kan ook hartproblemen krijgen. Covid doormaken is nog altijd veel schadelijker dan de mogelijke nevenwerkingen van het vaccin, zo zei hij.  

Te laat?

Wat mogelijk ook meegespeeld kan hebben, is timing, de vaccinatie gebeurde kort voor de eerste wedstrijd in het EK. 

We hebben altijd geprobeerd om onze topsporters, en zeker de sporters die op internationaal niveau moeten presteren, zo vroeg mogelijk in te enten en bij de olympiërs is dat ook goed gelukt, terwijl we nog ver van de olympische spelen zitten, zei Tuelingkx. 

Bij de Rode Duivels is dat om praktische redenen moeilijker gegaan en daardoor is de vaccinatie kort voor dit belangrijke toernooi gebeurd. Mogelijk heeft de medische staf daarmee ook rekening gehouden, zo zei hij. 

Rode Duivel Jérémy Doku wordt gevaccineerd.
BELGA PHOTO HANDOUT RBFA

Al antilichamen

Bondscoach Martinez zei ook dat sommige spelers al antilichamen hebben, bijvoorbeeld door een eerdere besmetting, en dat ze zich daarom niet hadden laten vaccineren. 

Voor de algemene bevolking wordt dat echter zeker niet aangeraden, zei Teulingkx. Los van mogelijke antilichamen wordt een vaccinatie zeker aangeraden, want het is niet 100 procent zeker dat die antilichamen bescherming zullen bieden tegen de mogelijke varianten van het coronavirus.

In een bubbel waar veel getest wordt zoals de Rode Duivels, is het een keuze die wel gemaakt kan worden, zei hij, maar het is wel een keuze die berekende risico's inhoudt. Hopelijk komt er hierover meer duidelijkheid, want de communicatie was nu niet zo duidelijk als ze zou moeten zijn. 

Men heeft hier rekening gehouden met een aantal 'randzaken', zei Teulingkx, die te maken hebben met de topsport en die in de toekomst misschien wat duidelijker gemaakt moeten worden. 

Toch heuglijk nieuws en een voorbeeld

We hebben veel moeite gedaan om de topsporters te vaccineren, zei dokter Tuelingkx, de olympiërs hebben intussen ook hun tweede vaccinatie gekregen en de Rode Duivels hebben nu net hun vaccin gehad, weliswaar wat later. Uiteindelijk zijn we blij dat een groot aantal van hen gevacccineerd is en ook de volledige staf, en dat de rest zich zal laten vaccineren na het EK. 

Dat is heuglijk nieuws en een voorbeeld voor veel mensen die zich moeten laten vaccineren, zo zei hij. Het toont aan dat we het vaccin zeker niet in twijfel moeten trekken. 

Bekijk hier de video van sportjournalist Filip Joos die in 'De afspraak' commentaar geeft op de vaccinatie van de Rode Duivels.

Videospeler inladen...

Gemiste kans

In "De afspraak" op Canvas noemde sportjournalist Filip Joos de uitleg van bondscoach Martinez "warrig", omdat hij nu zei dat sommige spelers na het EK gevaccineerd zullen worden in plaats van tegen het einde van het toernooi. 

Joos voegde eraan toe dat het ook dom zou zijn om zich tijdens het toernooi nog te laten vaccineren, omdat het probleem zou zijn dat in een klein aantal gevallen mensen tijdelijk 10 procent van hun longcapaciteit zouden verliezen, gedurende maximum een week na de vaccinatie. Veel gegevens zijn daar echter niet over. 

Dat baarde sommige spelers blijkbaar zorgen, ook al is er, als ze zich nu zouden hebben laten vaccineren, geen medische reden om het niet te doen, zei Joos. Maar tijdens het toernooi ligt dat uiteraard anders. Anderzijds blijkt uit studies bij de algemene bevolking dat een deel van de mensen die covid hebben gekregen een jaar later nog steeds 30 procent minder longcapaciteit hebben. En dat wil je als voetballer niet, tenzij je een doelman bent, zei Joos. 

Heel de vaccinatie is niet al te handig aangepakt en Joos heeft de indruk dat men verwacht had dat er meer spelers zich gingen laten vaccineren. Hij zei dat hij heel naïef - en niet als enige - gedacht had dat we 26  helden voor het volk gingen zien die een spuitje kregen. 

Dat is dus niet gebeurd en de huidige toestand zou volgens Joos wel eens twijfel kunnen zaaien bij jongeren. Het is dus een gemiste kans, al moeten we de voorbeeldfunctie van de Rode Duivels ook niet zo ver drijven dat zij voor de vaccinatie van de anderen moeten zorgen.

Meest gelezen