Nicolas Maeterlinck

Stad Brugge zal geen EK-schermen plaatsen op openbare pleinen

De stad Brugge zal dit jaar geen grote schermen plaatsen voor het EK voetbal, omdat de regels te complex zijn. Dat heeft burgemeester Dirk De fauw (CD&V) beslist. Ook in Roeselare komt er geen groot scherm. 

Wie tijdens het komende EK voetbal de match op een groot scherm wil tonen, moet zich houden aan strenge regels. Dat blijkt uit de omzendbrief van Binnenlandse Zaken die verstuurd is naar de burgmeesters. En volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zijn die regels van de federale overheid te ingewikkeld. 

Buiten mogen supporters het EK volgen op groot scherm in bubbels van 4 met 400 mensen, binnen met 200. Als er iets gedronken wordt, dan moeten mensen in groepjes van 4 neerzitten. En zonder drank mogen de groepen van 4 wel rechtstaan. Dat is volgens stad Brugge niet werkbaar en daarom komen er geen grote schermen. Ook in Roeselare komt er geen groot scherm. In onder andere Kortrijk, Middelkerke en De Panne komen er wel schermen om het EK te volgen. 

Slag in het gezicht van de horeca

Vanessa Vandenabeele van eetcafé Central Park op 't Zand vindt die beslissing van burgemeester De fauw opnieuw een slag in het gezicht van de horeca-uitbaters. "Dit is dezelfde situatie als bij de discussie over het sluitingsuur. Toen zei hij dat we drankjes mochten geven tot 23 uur en dan pas echt sluiten. Maar dan kwam de politie zeggen dat wij ten laatste om 22.30 uur moesten sluiten. De burgemeester is daar niet altijd even duidelijk in. Wij kijken nu wat er als horecazaak wel en niet mag buiten. We hebben zelf 3 schermen binnen dus daar kunnen we toch iets mee doen", vertelt uitbaatster Vandenabeele. 

Filip Stevens van café De Zandloper op 't Zand in Brugge vraagt aan de stad om duidelijke afspraken te maken met de horeca nu er toch geen grote schermen komen voor het EK Voetbal. “De beslissing om geen grote schermen te plaatsen is pas deze week gevallen. Ik denk dat de kampioenenviering van Club Brugge hier voor iets tussen zit. In het café hangen er binnen 2 schermen, maar die mag je ook niet naar het terras draaien. Dan is de vraag of de supporters binnen naar het EK zullen kijken en of het zal haalbaar zal zijn om de coronamaatregelen te volgen.” 

“Er hangt natuurlijk ook heel veel af van de resultaten van de Rode Duivels”, vertelt uitbater Stevens. “Als we er in de eerste ronde uitliggen, zal het waarschijnlijk rustig blijven. Maar als we in de halve finale of finale geraken, dan denk ik niet dat de supporters braaf thuis voor hun tv zullen kijken. Als we in de finale zitten zal er een waarschijnlijk een volkstoeloop zijn. Dan kan je dat niet tegenhouden. Hierover moeten nog heel wat afspraken gemaakt worden”, besluit café-uitbater Filip. 

Meest gelezen