De eerste zes vrijwilligers van de post in Lille, postoverste Johan Lambregts, zonechef Luc Faes en burgemeester Marleen Peeters

Tijdelijke brandweerkazerne in Lille geopend, in afwachting van definitieve

Voortaan heeft de hulpverleningszone Taxandria ook in Lille een brandweerpost. Die is gevestigd in een gebouw van de gemeente. Op gronden ernaast moet de komende jaren een definitieve kazerne gebouwd worden. Dat moet ertoe leiden dat de brandweer ook in Lille sneller ter plaatse is. Vanuit de tijdelijke kazerne zal voorlopig alleen uitgerukt worden voor kleinere interventies. Over vijf jaar moet de nieuwe kazerne klaar zijn. 

De tijdelijke kazerne of noodkazerne in Lille is gevestigd in gebouwen van de gemeente aan Achterstenhoek. Er zullen twee voertuigen ter beschikking zijn. Die rukken uit voor onder meer stormschade, wateroverlast, wespennesten en andere kleinere interventies. 

We willen nu systematisch elk jaar extra vrijwilligers aanwerven en die hier meteen een thuisgevoel geven

Luc Faes, zonecommandant hulpverleningszone Taxandria

De noodkazerne is er in afwachting van een definitieve. "We hebben gemerkt dat er hier een minder goede hulpverlening was", zegt Luc Faes, zonecommandant van de hulpverleningszone Taxandria. "We willen nu systematisch elk jaar extra vrijwilligers aanwerven en die hier meteen al een thuisgevoel geven. Zo willen we hen gemotiveerd houden. Daarom starten we hier nu al." Intussen zijn zes recruten aan hun opleiding gestart.

In totaal worden er 32 vrijwillige brandweermannen en -vrouwen gezocht en opgeleid voor de definitieve kazerne. Die moet er over een vijftal jaar zijn en moet op gronden komen naast het gebouw waar de noodkazerne nu gevestigd is. Die gronden wil de gemeente aankopen. 

De brandweerkazerne in onze gemeente moet er komen om de aanrijtijden in te korten

Marleen Peeters, burgemeester Lille (N-VA)

“De brandweerkazerne in onze gemeente moet er komen om de aanrijtijden in te korten", zegt burgemeester Marleen Peeters (N-VA). De hulpverleningszone heeft een afspraak met alle gemeenten om in 80 procent van de interventies binnen 15 minuten ter plaatse te zijn. "Lille wordt momenteel bediend door de posten van Malle, Beerse, Turnhout of Herentals, maar vanuit die posten is het niet haalbaar om deze garantie te geven."

Wie interesse heeft om vrijwilliger te worden bij de brandweer kan contact opnemen met kapitein Johan Lambregts via johan.lambregts@hvztaxandria.be.

Meest gelezen