Toch gansrijden dit jaar in Stabroek: "Polderse folklore op voorwaarde dat er geen coronabeperkingen meer zijn"

In Stabroek willen de Koninklijke Ganzenrijders in oktober toch een koning kronen, ook al komt er geen keizerschap dit jaar. Alle coronamaatregelen moeten wel van de baan zijn, anders gaat het feest niet door. Onlangs besliste de overkoepelende vereniging om het evenement opnieuw, net als vorig jaar, niet te laten doorgaan door corona. Bij het keizerschap nemen de koningen van de verschillende poldergemeenten het tegen elkaar op. 
 

Vorige week kwam het slechte nieuws dat er ook dit jaar geen keizerschap wordt georganiseerd. Dat was normaal de laatste zondag van september gepland in Zandvliet. Indien de coronabeperkingen zijn opgeheven, willen ze in Stabroek toch het gansrijden organiseren. "We gaan nu onze aanvraag doen bij de gemeente. Voor alle duidelijkheid, er mag geen enkele coronabeperking meer zijn want anders gaat het niet door", zegt secretaris Gerrit Daems. "Controles en zo, dat is voor ons niet haalbaar. Het moet een volkse gebeurtenis van vreugde en plezier blijven en we willen ook geen besmettingen op ons geweten." Op zondag 3 oktober zouden dan 35 ruiters deelnemen aan het folkloristisch evenement. Het "uithalen van de koning", het feest waarop de nieuwe koning officieel gevierd wordt, zou dan doorgaan op zaterdag 9 oktober.

Intussen lieten de gansrijders van Ekeren vandaag weten dat ze officieel afzien van een editie dit jaar. De besturen van de andere verenigingen (Berendrecht, Zandvliet, Lillo en Hoevenen) beslissen in de loop van de volgende weken of het spel in hun gemeente dit jaar nog georganiseerd wordt.

 

Meest gelezen