Het fietsteam van de Antwerpse politie

Mogen politieagenten een korte broek dragen bij warm weer?

Radio 2 geeft vandaag aandacht aan mannen die in korte broek gaan werken. Het wordt zalig warm weer, maar in tegenstelling tot vrouwenbenen, zie je niet zo vaak blote mannenbenen op de werkvloer. Hoe zit dat bij de politie? Wouter Bruyns van Politie Antwerpen geeft tekst en uitleg.

Het kwik stijgt vandaag vlot richting 29 graden. Toch is het voor mannen niet eenvoudig om met blote benen te gaan werken. Dat onderwerp maakt Radio 2 vandaag bespreekbaar met de actie #kortebroek. Wat zijn bijvoorbeeld de regels rond korte broeken bij de politie? "Enkel ons Orida fietsteam heeft een uniform met korte broek. De rest niet", zegt Wouter Bruyns van de Politiezone Antwerpen in Start Je Dag. "We hebben wel een resem lange broeken. Er is een dunne zomerbroek, dikke winterbroek, vuurbestendige interventiebroeken en ga zo maar door. Bovendien is het tijdens een interventie vaak niet wenselijk dat je huid in contact komt met andere mensen of stoffen."

Jonas Roosens

Gehate politierok

Vrouwen hebben bij de politie wel de keuze om met blote benen te werken. Al moet dat genuanceerd worden, zegt Bruyns. "Er is een officiële politierok in het ceremoniële uniform voor vrouwen. Al is die niet zo geliefd. Het is een stijve rok die doet denken aan de gehate rokken uit een schooluniform. Veel vrouwelijke collega's vertellen me dat ze blij zijn met de lange broeken in ons gamma", zegt Bruyns. Hieronder zie je een foto van voormalig politiebaas Catherine De Bolle in de beruchte ceremonierok. (Lees verder onder de foto)

Lange broek is 'ernstiger'

Ook het administratief personeel in de Antwerpse politietoren kiest niet zo vaak voor de korte broek. "Echte regels hebben we niet. Maar een lange broek straalt toch iets meer ernst uit, zeker in contact met de burger", zegt Bruyns. "Als politiewoordvoerder sta ik de pers ook steeds in lange broek te woord. Op dit moment werk ik thuis en draag ik een korte broek. Maar als ik naar de bakker rij, dan ligt er een lange broek in de auto. Zo kan ik meteen naar Antwerpen rijden als het nodig is om ter plaatse het woord te voeren."

Politiewoordvoerder Wouter Bruyns
Het Orida fietsteam van de Antwerpse politie

Meest gelezen