VS-president Biden gaat olieboringen in natuurgebied in Alaska verbieden (en gaat zo in tegen Donald Trump)

De Amerikaanse president Joe Biden schroeft een beslissing van zijn voorganger, Donald Trump, terug om in een natuurgebied in Alaska naar olie te gaan boren. De Republikeinse oppositie is het daar niet mee eens, maar de energiemaatschappijen hadden in feite weinig belangstelling voor het project.

Net voor zijn aftreden besliste ex-president Trump dat er concessies verleend konden worden voor het boren naar olie in een deel van het Arctic National Wildlife Refuge, een groot natuurpark binnen de poolcirkel in het noordoosten van de deelstaat Alaska. Dat park, ongeveer 78.000 vierkante kilometer groot, wordt "de laatste grote wildernis in de Verenigde Staten" genoemd. Er leven tal van wilde dieren zoals ijsberen, kariboes en wolven.

De Democratische president Joe Biden had beloofd om die beslissing ongedaan te maken en hij zal dat nu ook doen. Voortaan is het dus verboden om in dat park boringen te verrichten. 

Niet dat de oliemaatschappijen er veel belangstelling voor hadden. Mogelijk vreesden veel maatschappijen voor imagoschade bij het grote publiek als ze op die kar zouden springen.

Niet in natuurparken, wel elders

"President Biden gelooft dat nationale schatten culturele en economische sluitstenen zijn van ons land", zo verklaarde Gina McCarthy, de nationale adviseur van het Witte Huis inzake klimaat de beslissing van Biden. 

De lokale inheemse bevolking reageert opgelucht. "Dit toont aan dat de stem van onze stammen gehoord worden", zei Tonya Garnett, een topvrouw van een lokale inheemse regering aan de Britse omroep BBC. (Lees verder onder de foto).

Een kudde wilde kariboes in Alaska.
U.S. Fish And Wildlife Service

Niet iedereen is dolgelukkig: de twee Republikeinse senatoren voor Alaska (een overwegend Republikeinse staat) Lisa Murkowski en Dan Sullivan vrezen dat "deze beslissing de economie van Alaska en de energieveiligheid in het gedrang zal brengen". De lokale gouverneur, de Republikein Mike Dunleavy, zegt dan weer dat de concessies die al toegekend zijn aan bedrijven niet opnieuw kunnen worden ingetrokken.

Overigens is president Biden niet gekant tegen olieboringen in Alaska, een staat die groot geworden is met olie-ontginning, maar dat mag dan niet in natuurgebieden gebeuren waar onherroepelijke schade zou worden toegebracht aan het milieu en de dierenpopulatie.

Meest gelezen