Belga Image

Inwoners van onder meer Meise en Zaventem ongerust over vuilniszakken: "Kleiner maar wel even duur"

Sinds twee maanden zijn de vuilniszaken van afvalbeheerder Interza-Incovo een stuk kleiner geworden maar kosten ze nog evenveel. En dat zorgt voor frustratie bij heel wat inwoners van de betrokken gemeenten rond Brussel. Onder andere in Meise en Zaventem zijn mensen misnoegd nu ze meer betalen voor minder vuilniszak. De afvalbeheerder zegt dat er niets verandert, nu er meer afval in de pmd-zak mag die ook groter is geworden. 

De bal ging aan het rollen in de Facebookgroep "Ge zijt van Meise". Daar klaagt iemand over het feit dat de bruine zakken voor restafval een stuk kleiner zijn geworden, maar nog evenveel kosten. "Dat klopt" zegt Jan Buysse, directeur van Afvalbeheerder Interza-Incovo: "Maar sinds 1 april mag er veel meer in de blauwe pmd-zakken. Vroeger mocht er qua plastiek enkel flessen en flacons in. Nu kan alle plastiek verpakking daarin, en hoeft die dus niet meer bij het restafval."

De afvalbeheerder heeft zelfs een berekening gemaakt die moet aantonen dat mensen niet meer betalen dan vroeger, ook al is de bruine zak voor restafval een stuk kleiner geworden. "We zijn gaan kijken bij andere gemeenten, waar ze die stap al eerder hebben gezet. En daar werkt het ook. Bovendien zijn de pmd-zakken iets groter geworden. Voor dezelfde prijs krijg je hetzelfde volume. Alleen passen we de verdeling aan. Meer PMD en minder restafval, nu het anders wordt gesorteerd." 

Vaker ophalen

Een ander probleem dat op sociale media wordt aangekaart is de ophaling van blauwe vuilniszakken. Nu er veel meer in de pmd-zakken verdwijnt, geraken ze ook sneller vol. Verschillende inwoners vragen zich af of de zakken dus niet vaker kunnen opgehaald worden in plaats van nu om de twee weken. "Dat is een heel ingrijpende verandering, dus daar willen we eerst wat tijd laten overgaan zodat we een wijze beslissing nemen", besluit Buysse.  

Intradura-Incovo beheert het afval in de gemeenten Kampenhout, Kraainem, Steenokkerzeel, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Londerzeel, Machelen, Meise, Vilvoorde en Zemst.

 

Meest gelezen