Videospeler inladen...

BEKIJK - Wilde olifanten trekken 500 kilometer door zuidwesten van China en bereiken provinciehoofdstad Kunming

In China is sensatie en tegelijk bezorgdheid over een kudde van 15 olifanten die rondhangen nabij Kunming, een miljoenenstad in de zuidwestelijke provincie Yunnan. De olifanten zijn in december ontsnapt uit een wildpark en trekken steeds meer door velden en steden noordwaarts. Waarom ze dat doen, is niet duidelijk. 

China is niet echt een land van olifanten. Er zouden er slechts 300 zijn en dat nog in het uiterste zuidwesten, in de streek van Xishuangbanna en Pu'er (de bekende theestreek) in de provincie Yunnan, dichtbij de grens met Laos en Myanmar. 

In december is een groep van 15 olifanten -inclusief kleintjes- vertrokken uit een wildpark in de streek van Pu'er. Die zijn sindsdien al 500 kilometer verder noordwaarts getrokken doorheen bewoond gebied. Ze doen zich te goed aan velden, maar trokken ook door steden en langs grote wegen. 

De lokale politie probeerde de olifanten met wegblokkades met onder meer vrachtwagens weg te houden van de steden, maar dat lukt niet altijd. De dieren zijn niet agressief en zijn ook niet bang van mensen. 

De kudde is nu genaderd tot een tiental kilometer van Kunming, de hoofdstad van de provincie Yunnan. Daar wonen iets meer dan acht miljoen mensen. Het is niet duidelijk of de dieren de stad zullen binnentrekken.

Waarom trekken die olifanten nu rond?

Waarom die olifanten op pad getrokken zijn, is voorlopig niet duidelijk. Volgens onderzoekster Becky Shu Chen, die voor de Zoological Society in London werkt en in Kunming woont, is het leefgebied van olifanten in de regio steeds verder ingeperkt door mensen. 

Aan "The South China Morning Post", een gezaghebbende krant uit Hongkong, vertelt ze dat olifanten daardoor minder bang zijn van mensen dan vroeger en in landbouwgebieden sneller aan voedsel komen dan in het woud. Een Aziatische olifant eet ongeveer voor 200 kilogram groenten en fruit per dag. Terwijl hun leefgebied krimpt, stijgt bovendien het aantal olifanten. Deze olifanten hebben dan wel voor ongeveer een miljoen dollar oogst opgegeten, ze hebben nog geen mensen aangevallen. Wel zijn er de voorbije 20 jaar in China al 75 mensen gedood door andere olifanten, onder meer omdat mensen die leuk vinden en geen afstand houden. 

Meest gelezen