Radio 2

Oproep van mama in gevangenis van Brugge is succes: zoontje (6) krijgt honderden kaartjes voor verjaardag 

Het zoontje van een vrouw die in de gevangenis van Brugge zit, heeft honderden verjaardagskaartjes gekregen voor zijn verjaardag. Vorige week riep zijn mama in de Krant van West-Vlaanderen op om haar zoon voor zijn zesde verjaardag een kaartje te sturen. Haar zoon heeft geen dichte familie om op terug te vallen en door de strenge coronamaatregelen en de weinige bezoeken voelde hij zich eenzamer dan ooit. 

De vrouw heeft haar zoontje sinds de start van de tweede lockdown 5 maanden niet gezien. Pas begin april werden de coronamaatregelen wat versoepeld, maar de jongen had het in die periode mentaal heel moeilijk. Dat zegt ook zijn psychotherapeute Karen Devriendt uit Zonnebeke. 

Honderden verjaardagskaartjes

De kaartjes konden opgestuurd worden naar de psychotherapeute. Zij heeft deze week honderden kaartjes ontvangen voor de jongen. "In het weekend was er weinig post en toen dacht ik "oei dit komt niet goed", maar gisteren en vandaag zat mijn brievenbus helemaal vol. De postbode heeft zelfs aangebeld met een hele bak vol post."

(Lees verder onder de foto) 

Radio 2

"Gisteren kreeg ik al 404 brieven, maar deze ochtend zaten er nog meer kaartjes in de bus. Dit zijn er veel meer dan we verwacht hadden. Straks gaat de mama haar zoontje voor het eerst sinds ze in hechtenis zit weer ophalen aan de schoolpoort. Dan kunnen ze samen de kaartjes bekijken. Dat wordt voor hen beiden heel bijzonder. Ze mogen elkaar normaal één dag per week zien. Ik denk dat we het cadeau van zijn mama aan de schoolpoort niet kunnen overtreffen met de kaartjes. Maar zijn verjaardag kan niet meer stuk", vertelt psychotherapeute Devriendt. 

Gevoel van niet alleen te staan

Volgens psychotherapeute Devriendt heeft hij het altijd moeilijk gehad met het gemis van zijn mama, maar werd dit door corona nog erger: "Hij was nog te klein om te begrijpen wat er aan de hand was, toen zijn mama in hechtenis moest. Hij zag dat alle kindjes op school opgehaald werden door hun mama en papa, maar bij hem was dat niet zo. Toen begon hij antwoorden op die vragen te zoeken en daarom zijn we gestart met therapie. Daar proberen we hem stapsgewijs alles uit te leggen. Zo kon hij een beetje houvast krijgen op zijn leven." 

"Hij moest zich aanpassen aan zijn eigen realiteit, die anders is dan die van anderen. Hij leerde wie hij allemaal kan vertrouwen, maar corona was een grote shock voor hem. In plaats van vooruit gingen we plots achteruit. Het idee dat hij alleen was en niet bij zijn mama kon zijn, maakte het voor hem moeilijk om positief te denken over de toekomst."

Door de kaartjes weet hij dat hij niet alleen is en dat mensen hem een warm hart toedragen
Psychotherapeute Karen Devriendt

De verjaardagskaartjes kunnen wel degelijk een positief effect hebben op de jongen. "Nu weet hij dat hij niet alleen is en dat mensen hem een warm hart toedragen. Ook al denkt hij dat hij alleen is, toch kan er veel warmte komen uit een overwachte hoek. Zonder dat hij er eigenlijk op wacht, krijgt hij nu honderden kaarten. Dat is bijzonder", besluit psychotherapeute Devriendt.

Wie wil, kan nog altijd een kaartje opsturen naar het jongetje via zijn psychotherapeut Karen Devriendt op het adres De Patine 81 in 8980 Zonnebeke.

Meest gelezen