Radio 2

Ziekenhuizen aan de kust voeren actie tegen personeelstekort: gezichten van verpleegkundigen en dokters op de tram 

De ziekenhuizen Veurne, Blankenberge, Knokke-Heist en Oostende voeren een actie om het personeelstekort aan de kust aan te pakken. Daarom zal je het komende jaar op de kusttram de gezichten van de artsen en verpleegkundigen zien. 

3 ziekenhuizen aan de kust; AZ Zeno in Knokke-Heist en Blankenberge, AZ Damiaan in Oostende en AZ West in Veurne gebruiken vanaf vandaag de kusttram om op zoek te gaan naar nieuwe zorgmedewerkers. Als je de kusttram ziet passeren, dan zie je het komende jaar gezichten van artsen en verpleegkundigen. De ziekenhuizen hebben samen 83 artsen, verpleegkundigen en ander personeel nodig. De job van verpleegkundige blijft het grootste knelpuntberoep in Vlaanderen. 

Uithoek

Omdat de kust in een uithoek ligt, is het voor die ziekenhuizen nog moeilijker om mensen te vinden die daar willen werken. In het ziekenhuis van Veurne staan er voortdurend vacatures open. "Daar alleen al zoeken we nu 15 verpleegkundigen. Wij betalen mensen om personeel te vinden. Het zou natuurlijk leuker zijn als die mensen spontaan hun weg vinden en we niet zoveel tussenstappen moeten nemen.  Door de grote bevolkingsdichtheid aan de kust is het hier het hele jaar druk en niet enkel in de zomer.", zegt Lieven Vermeulen, directeur van het ziekenhuis AZ West in Veurne.

De ziekenhuizen hebben ook in het verleden al verschillende acties gevoerd. Zo organiseerde het ziekenhuis van Veurne speeddates met verpleegkundigen en in Knokke-Heist en Blankenberge gingen ze rond met een ziekenwagen die omgebouwd was tot een discotheek om mensen te interviewen.

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Verpleegkundige Charlotte stond model

Charlotte Elslander is operatieverpleegkundige in het AZ Zeno in Knokke-Heist en was model voor deze campagne. "Ik vond het een hele eer dat het ziekenhuis hiervoor aan mij dacht. Het is een uniek project, dus ik dacht waarom niet meedoen? Ik ben hier al 3 jaar verpleegkundige. Met mijn 25 jaar hoor ik bij de jongere garde. Volgens mij is het ook wel nodig om verschillende mensen te tonen die in het ziekenhuis werken. Zeker als we nieuwe collega's zoeken, moeten we aan alle leeftijden denken."

"In het afgelopen jaar, zeker met Covid 19, was het heel duidelijk dat we extra werkkrachten nodig hebben. Het is niet zo simpel om personeel te vinden. Ik denk dat er veel mensen na de pandemie nu wat schrik hebben gekregen om te beginnen met een job als verpleegkundige. Voor mij was het geen moeilijke keuze, want ik ben ook voor de coronacrisis beginnen werken.  Ik kan het net alleen maar aanraden. De job is heel gevarieerd, je helpt er mensen en dat geeft je ook een goed gevoel", vertelt verpleegkundige Charlotte. 

"Ik heb het resultaat op de tram zelf nog niet gezien, want ik ben op dit moment aan het werken. Ik ben er wel heel erg benieuwd naar. Ik heb het mijn ouders deze ochtend toch verteld dat ik op de tram ga staan, want anders zouden zij schrikken. Maar ik weet niet of er veel mensen mij in volledig wit uniform zullen herkennen. Ik hoop alleszins dat ik er goed op sta", lacht Charlotte.

 

Radio 2

Meest gelezen