Booking.com onder vuur in Nederland: 100 miljoen euro coronasteun, maar topmanagers krijgen wel 28 miljoen aan bonussen

In Nederland ligt het vakantieplatform booking.com zwaar onder vuur. Tijdens de coronacrisis kreeg het bedrijf tientallen miljoenen euro's aan steun. Tegelijk ontsloeg het bedrijf wel duizenden personeelsleden én streken drie topmanagers maar liefst 28 miljoen euro aan bonussen op. "Het wordt gezien als grof misbruik van de steunmaatregelen", vertelt onze correspondent Joris van Poppel.

Een bed & breakfast boeken in het zuiden van Frankrijk? Of een hotelkamer in hartje Milaan? Veel mensen surfen spontaan naar de website van booking.com als ze vakantieplannen hebben. Door de coronacrisis vielen die plannen uiteraard grotendeels in het water en dus kreeg booking.com een deel van de koek van het coronasteunpakket. Een groot deel, voor in totaal 100 miljoen euro. 65 miljoen daarvan werd gegeven door de Nederlandse overheid, de rest kregen ze elders. 

Dat hield het bedrijf niet tegen om duizenden personeelsleden op straat te zetten. Nu blijkt bovendien dat drie topmanagers een riante bonus opstreken, in totaal zo'n 28 miljoen euro (in aandelen). 

Volgens de regels kon het, maar het is niet netjes

Joris van Poppel, Nederlandcorrespondent

Booking zegt dat het de steun tijdens de eerste drie maanden van de crisis gekregen heeft en dat de ontslagen dateren van na dat eerste steunpakket. De topmanagers hebben ook een deel van hun salaris ingeleverd, en dat wordt gecompenseerd met die bonussen.

"Dat mocht toen, volgens de regels kon het. Dat eerste steunpakket is ook in alle haast ingevoerd, het verbod op bonussen stond daar bijvoorbeeld niet in. Hoe dan ook is het natuurlijk niet netjes", vertelt onze correspondent Joris van Poppel in "De ochtend".

Jonas Hamers / ImageGlobe

Juridisch gezien is er dus geen speld tussen te krijgen, maar de zaak veroorzaakt veel ophef bij onze noorderburen. In de Tweede Kamer, het parlement, liepen de gemoederen gisteren hoog op. "De Kamerleden waren woest", vertelt van Poppel. Woorden als "graaigedrag" en "aasgieren" vielen. "Het wordt echt gezien als grof misbruik van steun."

Het wordt echt gezien als grof misbruik van steun

Joris van Poppel, Nederlandcorrespondent

Kan er nog iets aan gedaan worden? Dat is zeer twijfelachtig, zo klonk het ook bij de bevoegde minister, Wouter Koolmees: "Ik kan wel binnensmonds vloeken, maar ik kan de regels achteraf niet aanpassen". De Tweede Kamer wil alleszins dat de bonussen niet doorgaan. "Vraag is of dat ook gaat gebeuren", zegt van Poppel. "Het is nog geen uitgemaakte zaak." Tegelijk is er ook een oproep om niet meer bij booking.com te boeken, maar ook daar vreest van Poppel dat dat weinig effect zal hebben. "De site is enorm populair, dus reizigers zullen toch weer hotels boeken met booking.com."

fotografie peter Hilz (C)

Meest gelezen