Callcenters van vaccinatiecentra horen de meest bizarre verhalen: "Sinds ik corona heb gehad, eet ik elke dag 4 ijsjes"

De vaccinatiecentra draaien op kruissnelheid. Ruim 55 procent van de volwassen West-Vlamingen is al een eerste keer gevaccineerd. De callcenters krijgen niet alleen veel vragen, maar horen ook allerlei bizarre verhalen. "Een echtgenoot belde voor de vaccinatie van zijn vrouw en na 4 keer gokken wist hij nog steeds de juiste geboortedatum van zijn vrouw niet", vertelt Shana Couttouw,  verantwoordelijke van het callcenter in Ieper en Poperinge. 

Nergens zijn er al zoveel mensen gevaccineerd als in West-Vlaanderen. Ruim 55 procent van de volwassen West-Vlamingen heeft al een eerste coronavaccin gekregen. De helft ervan is al volledig gevaccineerd. De vaccinatiecentra draaien vanaf deze week op kruissnelheid. Daar komen in het callcenter ook een pak telefoontjes bij van mensen met allerlei vragen. 

Shana Couttouw uit Poperinge is de verantwoordelijke van het callcenter van het vaccinatiecentrum in Ieper en in Poperinge en vertelt aan Radio 2 West-Vlaanderen over de uiteenlopende vragen die ze binnenkrijgen. "Tegenwoordig gaan de meeste vragen over mensen die een reis gepland hebben, waardoor hun vaccinatie verplaatst moet worden. We hebben ook veel telefoontjes gekregen voor oudere personen, die vervoer nodig hebben. Er bellen ook nog regelmatig mensen met medische vragen over de vaccinatie. Dan moeten wij hen doorverwijzen naar hun huisarts."

Op de vraag of het normaal is dat je na vaccinatie last hebt van diarree kunnen wij niet antwoorden. Dan moeten mensen bellen naar hun huisarts
Shana Couttouw, verantwoordelijke callcenter van het vaccinatiecentrum in Ieper en in Poperinge

Bizarre vaccinatietelefoontjes

Tussen de vele vragen door horen de medewerkers van het callcenter van de vaccinatiecentra ook heel gekke en bizarre verhalen. Shana Couttouw: "We krijgen wel wat grappige telefoontjes, die we zeker niet gaan vergeten. Zo belde er ooit een man over de vaccinatie van zijn vrouw. Daarvoor hadden wij haar geboortedatum nodig, maar na 4 keer gokken, had hij ons 4 verschillende data gegeven. Toen we het geboortejaar vroegen, kon hij dat ook niet met zekerheid zeggen. Dan hebben wij gezegd: "Meneer, het is heel gevaarlijk om zoveel te twijfelen over de geboortedatum van uw vrouw. En dan hebben we eens samen gelachen", zegt Couttouw, de verantwoordelijke van het callcenter. 

"We kregen ook nog een telefoontje van iemand die corona gehad heeft. Het enige wat zij eraan overhield, is dat ze sindsdien elke dag 4 ijsjes eet. Ze probeerde die gewoonte te stoppen, maar daar werd ze heel chagrijnig van", lacht Shana van het callcenter. "Zo was er ook eens een man, die belde met een vreemde nevenwerking van het vaccin bij zijn vrouw. Hij vertelde dat ze die ochtend haar prik gekregen had en al de hele dag naar het toilet moest lopen, omdat ze diarree had. Hij vroeg ons of dit normaal was, maar als callcenter kunnen wij niet antwoorden op zulke vragen. We hebben die vrouw doorverwezen naar de huisarts."

Herbeluister hieronder het gesprek met Shana Couttouw bij Radio 2 West-Vlaanderen:

ROBIN UTRECHT

Mondige generatie

Bij het callcenter van de vaccinatiecentra is het volgens verantwoordelijke Couttouw af en toe erg druk: "Soms moeten we vragen aan mensen of ze op een ander moment kunnen terugbellen. Wij moeten natuurlijk altijd professioneel blijven. Maar soms kunnen ook wij ons geduld verliezen tijdens een telefoongesprek. Er zijn veel mensen die niet begrijpen dat ze niet kunnen wisselen van vaccin of dat er niet zoveel ruimte is om de data van vaccinatie te verschuiven. Zeker de groep die nu aan de beurt is, kan mondig en brutaal uit de hoek komen."

"We krijgen natuurlijk niet alleen lastige vragen, er zijn ook veel ontroerende momenten. Soms hebben we mensen aan de lijn die met een behandeling moeten starten en die net ervoor hun vaccin moeten krijgen. Soms horen we verhalen van mensen met corona die in coma liggen en daardoor hun afspraak voor het vaccin moeten annuleren. Dat zijn pakkende momenten", besluit Shana.

Meest gelezen