Check: Nee, er komt geen vliegverbod voor wie gevaccineerd is

Op sociale media doet het bericht de ronde dat wie gevaccineerd is, deze zomer niet zou worden toegelaten  op het vliegtuig. Sommige Marokkaanse Belgen vragen zich af of ze deze zomer niet naar Marokko zouden kunnen reizen. In coronakritische en complotdenkende Facebookgroepen wordt het bericht dan weer een bewijs genoemd dat de vaccins helemaal geen oplossing zijn. Maar er is niets aan van zo'n vliegverbod, verzekeren de luchtvaartmaatschappijen. Zij roepen hun klanten net op om zich te laten vaccineren.

"Oeps... Op dit moment hebben de vliegtuigmaatschappijen overleg over de gevaccineerde klanten en het levensgrote risico dat zij hebben op bloedklonters ten gevolg van het experimentele m-RNA serum." Zo klinkt het in een tekst die deze week druk gedeeld werd op het internet en in chat-apps. Daarin wordt beweerd dat luchtvaartmaatschappijen een vliegverbod zouden overwegen voor wie een coronavaccin heeft gekregen. Maar dat klopt niet. 

Meer dan 5.000 keer gedeeld

De tekst werd deze week, in dezelfde bewoordingen, op verschillende manieren verspreid. In een druk gedeelde Facebookpost bijvoorbeeld, met een foto erbij van een vliegtuig van de Nederlandse maatschappij KLM. Maar ook op Whatsapp, waar beweerd werd dat je deze zomer niet naar Marokko zou kunnen reizen als je gevaccineerd bent. En de ombudsman van VRT NWS ontving de tekst ook in zijn mailbox.

Het deed niet alleen alarmbellen afgaan bij landgenoten met Marokkaanse roots. De tekst werd ook druk gedeeld in een resem Facebookgroepen die kritisch zijn voor de coronamaatregelen (bijvoorbeeld “Bevrijd Nederland nu” en "Ouders tegen mondkapjesplicht") of complottheorieën verkondigen (“Exposing the Rotschilds” - een verwijzing naar een antisemitische complottheorie).

Zit er echt zo'n vliegverbod aan te komen? In de media is er verder nog niets over verschenen, en luchtvaartmaatschappijen hebben ook nog niet gecommuniceerd over zo'n maatregel.  Daarom vroegen we ons af waar die tekst vandaan komt. We haalden enkele zinnen door Google en stootten zo op de website waar de tekst het eerst verscheen, onder de titel "Niet vliegen voor gevaccineerden?".

Alleen al dit online-artikel is meer dan vijfduizend keer gedeeld op Facebook, in Nederland en in België. Maar dat cijfer geeft slechts een zeer beperkt beeld van de verspreiding van de tekst. Andere manieren om de tekst te verspreiden, bijvoorbeeld door er een screenshot van te maken of hem te kopiëren in een Facebookpost, zijn hierin niet opgenomen.

"Erg vage geruchten"

Wat moeten we nu geloven van dit stuk? Op welke informatie baseerde de schrijver zich? We stuurden de redactie achter het artikel enkele vragen via de contact-knop op de website.

Een anoniem redactielid antwoordde ons dat hij/zij zelf ook vragen had bij de informatie in het stuk, dat geschreven zou zijn door een gastschrijver. "Dit is door beperkte bronvermelding een speculatiever artikel dan we normaal gesproken plaatsen. (...) De auteur heeft geen nadere harde linkjes verschaft. Hij meldde wat op Telegram (een berichten-app, red.) opgevangen te hebben, en noemde erg vage geruchten in zijn netwerk." Het redactielid liet ook weten dat zulke zwak onderbouwde stukken tegenwoordig op de website geplaatst worden onder de titel "fake news". Dat zou lezers duidelijk moeten maken dat er wat aan schort.

Op onze vraag hoe de redactie achter de website beslist welke artikels gepubliceerd worden, ontvingen we geen antwoord meer.

Voor reissector is vaccineren de uitweg uit de crisis

Over naar de luchtvaartmaatschappijen dan maar. Overleggen zij echt over een vliegverbod voor wie gevaccineerd is? We begonnen bij het Nederlandse KLM. Op een van de Facebookposts is immers een van hun vliegtuigen te zien.

"Absoluut niet", antwoordde KLM bij monde van woordvoerder Norbert Cappetti. "Er is geen sprake van dat gevaccineerden niet zouden mogen vliegen. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat iemand na covid-vaccinatie een hoger risico heeft op trombose door vliegen dan niet-gevaccineerden."

Gelijkaardige reacties kregen we van TUI Fly en Brussels Airlines. Er is geen sprake van een vliegverbod, integendeel. Beide maatschappijen benadrukten dat ze net hopen dat zo veel mogelijk mensen zich zo snel mogelijk laten vaccineren. "Voor de reissector is dat de enige uitweg uit de crisis", aldus Maaike Andries, woordvoerder van Brussels Airlines.

Conclusie

Het artikel dat aan de basis ligt van dit gerucht, is slecht onderbouwd. De reissector laat weten dat er geen sprake is van een vliegverbod en roept mogelijke klanten op om zich te laten vaccineren.

Meest gelezen