Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Huisartsenvereniging: "Iedereen die PCR-test wil, dat gaat enorme piekbelasting geven"

Huisartsen vrezen dat ze in de aanloop naar de zomervakantie overbevraagd zullen worden. Veel mensen zullen op reis willen. Wie nog niet volledig gevaccineerd is, zal mogelijk voor vertrek een PCR-test moeten laten afnemen. En dat zal de werkdruk voor de huisartsen nog meer verhogen. 

Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica verwacht een toeloop.  “Wij zien dat er nu al veel testen zijn voor de reizigers en er zijn natuurlijk nog veel onzekerheden. Maar we gaan er wel vanuit dat het aantal testen voor reizigers in juli en augustus nog sterk gaat toenemen. En dat dat dus een enorme piekbelasting gaat geven omdat er, naast dat reizen, ook nog een aantal massa-evenementen zullen zijn en dat dat allemaal gaat samenkomen. Het is belangrijk dat er ook voldoende testcapaciteit is voor mensen die symptomen vertonen of een hoogrisicocontact hebben gehad." 

Morgen wordt er op het Overlegcomité beslist of 1 dosis van het coronavaccin al zal volstaan om bij reizen vrijgesteld te worden van testen en quarantaine.

Lees meer in dit artikel: 

Britse premier Boris Johnson heeft zijn tweede AstraZeneca-prik gekregen

De Britse premier Boris Johnson heeft vandaag zijn tweede prik van het AstraZeneca-vaccin gekregen. Dat maakte hij bekend op Twitter. Johnson, die in het begin van de coronapandemie nog zwaar ziek was na een besmetting, roept de Britten nogmaals op om zich zeker te laten vaccineren. In het Verenigd Koninkrijk kwam de vaccinatiecampagne een stuk sneller op gang dan bij ons. Ruim 39 procent van de bevolking is er volledig gevaccineerd.

Spaans Hooggerechtshof: “Lockdown en contactenverboden Mallorca zijn onwettig"

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft beslist dat de regioregering van de eilandengroep waar Mallorca en Ibiza toe behoren, niet de bevoegdheid heeft om overal een avondklok en contactbeperkingen af te kondigen. Dat hebben Spaanse media gemeld.

In heel Spanje is de strenge noodtoestand opgeheven, daarom mag een regioregering volgens de opperrechters niet zulke ingrijpende maatregelen nemen. De regioregering heeft volgens de rechters niet de bevoegdheid om maatregelen af te kondigen tegen de bewegingsvrijheid, tegen het recht samen te komen of tegen sociale contacten van inwoners.

De eilandengroep de Balearen heeft net wel maatregelen opgesteld zoals een avondklok en een maximaal aantal mensen die bij elkaar mogen komen. Zo mogen er bij sociale aangelegenheden nu maximaal zes mensen samenkomen. Maar de regioregering mag dit dus niet, aldus de rechters.

De zeer strenge nationale noodtoestand is op 9 mei ingetrokken. Sindsdien zijn er regionale regeringen die zelf strenge coronamaatregelen afkondigen. De opperrechters vinden dat daar plaatselijk eventueel een basis voor kan bestaan, maar een hele regio in lockdown leggen is onwettig en buitenproportioneel, klinkt het nog. 

Antwerps testdorp verhuist na bijna 134.000 afgenomen tests

In Antwerpen is vanmiddag het COVID-testdorp op Spoor Oost gesloten met het oog op een verhuis naar de site Wilrijkse Pleinen ten zuiden van de stad. Dat gebeurt om Spoor Oost beter te kunnen ontsluiten voor mensen die zich komen vaccineren in het aanpalende vaccinatiedorp. Sinds de opening in augustus vorig jaar werden in het testdorp 133.988 PCR-tests afgenomen.

Het testdorp sluit ironisch genoeg na de drukste maand sinds zijn bestaan. In mei waren er 21.117 tests, tegenover het vorige record van 18.607 tests in januari. De drukste week was weliswaar van 22 tot 28 maart met 5.185 tests, de drukste dag was zondag 10 januari met 1.037 tests.

Testdorp TestCovid werd vorige zomer opgezet om de grote druk op de huisartsen weg te nemen. Het nieuwe testdorp zal een iets beperkter publiek aanspreken. Alleen mensen die een test nodig hebben voor bijvoorbeeld het werk, vakantie of een evenement kunnen er terecht. Wie symptomen heeft of een hoogrisicocontact had, wordt naar de huisartsen en triageposten doorverwezen. Zij zouden die druk nu wel weer moeten aankunnen, nu het aantal besmettingen op een lager niveau ligt en steeds meer mensen gevaccineerd zijn.

Het nieuwe testdorp opent morgenmiddag om 14 uur. Een afspraak maken kan op antwerpen.testcovid.be.

Ommegang in Brussel opnieuw geannuleerd

De Ommegang, een traditionele Brusselse stoet, zal dit jaar niet doorgaan, net als vorig jaar. "Onze prioriteit blijft de gezondheid van de deelnemers en toeschouwers", aldus Paul Le Grand, voorzitter van organisator Ommegang Brussels Events. "Het is in de huidige omstandigheden onmogelijk het evenement te organiseren."

Er wordt wel een virtuele Ommegang georganiseerd. Op 30 juni wordt een symbolische actie op de Brusselse Grote Markt rechtstreeks uitgezonden via Facebook, om 20.30 uur. Het publiek wordt gevraagd niet ter plaatse te gaan, maar online te kijken.

De Ommegang herdenkt de intrede van Karel V en zijn zoon Filip in 1549 in Brussel.  De stoet trekt normaal duizenden toeschouwers en zal in 2022 wel opnieuw plaatsvinden.

Belgen trekken naar Frankrijk voor gratis coronatest

Steeds meer Belgen die op reis vertrekken, laten zich in Frankrijk testen, net over de grens. Daar is een PCR-test gratis. In België is een test alleen gratis als je een code hebt via een arts, maar die krijg je (nog) niet voor een toeristische test. Zonder code betaal je hier ongeveer 50 euro.

Bekijk hier de reportage in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Verenigde Staten schenken 80 miljoen ongebruikte vaccindosissen aan andere landen

De Verenigde Staten zullen tegen het einde van deze maand 80 miljoen ongebruikte vaccindosissen schenken aan het vaccinatieprogramma COVAX en verschillende bondgenoten.

De Amerikaanse regering geeft 75 procent van de ongebruikte dosissen weg en houdt de overige 25 procent zelf achter de hand, voor noodgevallen in de VS maar ook om rechtstreeks aan bondgenoten te kunnen doneren.

In eerste instantie schenkt de VS 25 miljoen doses, waarvan 19 miljoen aan COVAX. Ongeveer 6 miljoen daarvan zijn bestemd voor Latijns-Amerika, 5 miljoen voor Afrika.

COVAX is een internationaal programma, gesteund door de Verenigde Naties, dat vaccins beschikbaar stelt aan armere landen. De Amerikaanse donatie is meer dan welkom. Tot nog toe kon COVAX nog maar 76 miljoen doses verspreiden.

In de VS zelf heeft intussen 63 procent van de volwassen bevolking een eerste prik gekregen. Tot op vandaag had de VS alleen nog maar doses geschonken aan buurlanden Canada en Mexico, voor een totaal van 4,5 miljoen.

Meer Belgen trekken deze zomer naar het buitenland

In vergelijking met 2020 zullen meer landgenoten deze zomer een buitenlandse reis maken. Nu zegt 38 procent de grens over te trekken, vorig jaar was dat 30 procent. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie van UAntwerpen. 

Negentien procent  van de ondervraagden - even veel als vorig jaar - zegt geen reis te zullen maken deze zomer, dertien procent kiest voor een meerdaagse trip in het binnenland. Wie toch naar het buitenland trekt, kiest meer voor de zuiderse bestemmingen Spanje, Italië en Griekenland. Buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn iets minder populair.

Jongvolwassenen zullen tegen het begin van de grote vakantie nog niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Zij zullen hun prikken allicht pas krijgen in de loop van de zomer. Een op de vier in de categorie 18 tot 35 jaar geeft aan te wachten op de vaccinatietiming alvorens een reis te boeken. Vijftien procent zegt al een trip te hebben geboekt en die niet te zullen verplaatsen voor de vaccinatie.

San Marino waagt zich aan vaccintoerisme om toeristische sector uit het slop te halen

De piepkleine Europese republiek San Marino, omringd door Italië, waagt zich aan vaccintoerisme om de toeristische sector uit het slop te halen. Wie in eigen land niet snel genoeg gevaccineerd raakt, kan een tripje naar San Marino boeken om daar met het Russische vaccin Spoetnik V ingeënt te worden.

Het hotel waar je boekt, regelt al het papierwerk. Je brengt er 3 dagen door en op de 2e dag krijg je je vaccin. Drie weken later volgt nog zo'n tripje voor de tweede prik. Je moet wel 50 euro ophoesten voor beide vaccins, hotel- en reiskosten niet meegerekend.

Al zo'n 250 mensen zouden hun eerste dosis op deze manier gekregen hebben. Het vaccintripje is enkel mogelijk voor mensen die niet in San Marino en niet in Italië wonen.

Spoetnik V is nog niet goedgekeurd door de Europese Unie, maar San Marino maakt daar geen deel van uit. De republiek begon haar eigen bevolking in februari in te enten met Spoetnik V. Tot nog toe zijn zo'n 25.000 van de 34.000 inwoners van San Marino ingeënt.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Voedingsprijzen met 40 procent gestegen op jaar tijd, tot hoogste niveau in 10 jaar

De voedselprijzen zijn wereldwijd met 40 procent gestegen op een jaar tijd, en hebben het hoogste niveau bereikt sinds september 2011. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

De FAO-index van voedingsproducten kwam in mei uit op 127,1 punten, 4,8 procent hoger dan in de voorgaande maand en 39,7 procent hoger dan in mei 2020. Het gaat om de meest forse maandelijkse stijging van de index sinds oktober 2010. Het is ook de twaalfde maandelijkse stijging op rij van de index, die de evolutie van een korf met basisvoedingsproducten meet.

De stijging in mei wordt verklaard door hogere prijzen voor plantaardige oliën, suiker, granen, vlees en zuivelproducten.