Minister Beke van armoedebestrijding overhandigt de prijs aan De Vrolijke Kring

De Vrolijke Kring uit Ronse krijgt van Welzijnszorg de Prijs voor het Uitsluiten van Armoede

Uit vijf genomineerden koos Welzijnszorg De Vrolijke Kring uit Ronse als winnaar van de Armoede Uitsluiten Prijs. Goed voor een bedrag van 20.000 euro en een kunstwerk. De Vrolijke Kring heeft aandacht voor structurele armoedebestrijding en voor de betekenis van armoede voor zij die het aan den lijve ondervinden, klinkt het in de lofrede. Iemand van de vereniging is duidelijk: "We zijn hier niet alleen voor de gratis koffie." 

Welzijnszorg vzw reikt al voor de 22ste keer de prijs uit aan een organisatie die zich inzet voor armoedebestrijding. In De Vrolijke Kring in Ronse mogen mensen die zelf in armoede leven of leefden, zelf meepraten in het bestuur van de vereniging, via een maandelijkse babbel. "Alleen zo krijgen ze het respect dat ze verdienen en dat hen helpt om in zichzelf te geloven", zegt de voorzitter van Welzijnszorg Marc Justaert.

Naast steun en contact biedt De Vrolijke Kring ook veel praktische hulp, bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We zijn hier niet alleen voor de gratis koffie, we zijn hier om onze last even te vergeten en samen te lachen

De Vrolijke Kring

"We zijn hier niet alleen voor de gratis koffie, we zijn hier ook om onder de mensen te zijn, om onze last even achter ons te laten en samen te lachen", zegt een van de leden. In de Vrolijke Kring kan je terecht voor laagdrempelige activiteiten zoals koffiemomenten en creatieve ateliers. Op die manier kunnen mensen anderen ontmoeten en een netwerk vormen. De Vrolijke Kring vangt op die manier signalen op over de problemen die er leven. 

Zo merkten ze bijvoorbeeld dat er veel vraag was naar hulp over wonen. Er werd een project opgestart waar mensen antwoorden kunnen krijgen op de vragen. Aan dit project werken vrijwilligers mee die zelf armoede-ervaring hebben en zich kunnen inzetten als klusser of als 'wegwijzer.' Lucille startte bijvoorbeeld een klus- en verhuisdienst voor en door mensen in armoede. 

Geldprijs

Naast de financiële steun van 20.000 euro is de prijs ook een erkenning voor het werk in De Vrolijke Kring.  "Het zijn mensen die het zelf hebben meegemaakt, en dat is de sterkte," weet een van de leden uit ondervinding. "Wij voelen elkaar aan en hebben vertrouwen in mekaar. Als je ziet dat anderen ook in zo'n situatie zaten, maar er zijn uitgeraakt, dan voel je je gesterkt om er zelf ook uit te geraken."            

Meest gelezen