Eindelijk weer cultuur opsnuiven bij CC Muze in Heusden-Zolder: "Het voelt als de eerste dag aan de universiteit, nu is het voor écht" 

We kunnen eindelijk weer cultuur opsnuiven en dat hebben ze geweten bij CC Muze in Heusden-Zolder. Je kan er verschillende expo's bezoeken en vanaf volgende week staan ook theatervoorstellingen en optredens opnieuw op het programma. "We zijn gelukkig dat we weer mogen", klinkt het bij directeur Tom Michielsen. 

"Momenteel lopen hier enkele boeiende tentoonstellingen en vanaf volgende week kunnen we weer starten met onze voorstellingen", vertelt directeur Tom Michielsen. "Sommige producties hebben we vijf keer moeten verplaatsen dus we zijn heel gelukkig dat we weer mogen. Het voelt als de eerste dag aan de universiteit, nu is het voor écht."

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Sociale Distance/ Rethinking Society

Wie wil genieten van expo's, theater, muziek, familievoorstellingen en cabaret, kan dus terecht bij CC Muze. Eén van de expo's is die van Mark Swysen 'Social distance/Rethinking Society'.  Nog tot 6 juni kan je die expo bewonderen in ZLDR Luchtfabriek. "Een belangrijk aspect is de toeschouwer doen nadenken over de maatschappij. Elke bezoeker krijgt een boekje met vragen in. Daarin nodig ik hen uit om na te denken en een eigen mening te geven over de kunstwerken. Ik wil de bezoekers aan hun eigen interpretatie overlaten." Zo staat er bijvoorbeeld in wat er opvallend is aan het kunstwerk met een klok.

Op die manier wordt het een echte ontdekkingstocht. Jij ziet misschien dingen die je man en kinderen niet zien en omgekeerd. "Onze vrijheid van meningsuiting staat sinds de coronacrisis erg onder druk. In deze expo vraag ik er expliciet naar zonder erover te oordelen.", vertelt Swysen.

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Mythanique

Theatermaker Danie Jordens heeft het door de coronacrisis ook over een andere boeg moeten gooien. Hij vond zijn oude passie terug, namelijk beeldhouwen. "Het was een noodzaak, want onze tournee in Duitsland werd volledig geannuleerd", zegt Jordens. "Ik ben dan gaan nadenken en dankzij mijn zoon ben ik opnieuw begonnen met beeldhouwen."

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Zijn beeldhouwwerken zijn geïnspireerd door de Griekse mythologie en kan je spotten in de expo 'Mythanique'.  "Mijn zoon schreef een gedicht over Icarus en dat heeft me aangezet om de Griekse mythes erin te verwerken. Het zijn prachtige verhalen die nog steeds leven." 

Videospeler inladen...

Ook in Jordens' expo zit heel wat interactie. "Ik heb 'automata' gemaakt. Je moet de mythe tot leven brengen door er zelf aan te draaien. Ik heb een hekel aan musea waar je nergens mag aankomen en hier is dat net het omgekeerde", lacht Jordens.

Radio 2

Meest gelezen