11.000 kinderen van de lagere school in de Kempen leggen examen begrijpend lezen af

Meer dan 11.000 kinderen van de lagere school in de Kempen leggen vandaag of morgen een examen begrijpend lezen af. Het is al de 54e keer dat de intercommunale IOK zo'n overkoepelend examen organiseert, telkens voor een ander vak. 64 scholen doen mee en dat is een record. Scholen kunnen ermee nagaan of ze hun lessen moeten bijsturen of verbeteren. 

De resultaten van het examen worden achteraf geanalyseerd. Zo kunnen de scholen nagaan hoe hun leerlingen scoren in vergelijking met die van andere scholen. Dit jaar doen er 64 scholen mee en dat waren er nooit meer. Mogelijk werden ze over de streep getrokken door het thema begrijpend lezen. "Dat is iets waar toch veel scholen en leerkrachten zich zorgen over maken," zegt Kathleen Mertens van het IOK," en is het is dus een ideaal thema om na te gaan hoe ver de leerlingen en de scholen staan."

Het is vooral een test van de kwaliteitszorg van de scholen zelf

Kathleen Mertens, IOK

Het resultaat op de proef van het IOK hoeft geen gevolgen hebben voor het gewone rapport van de leerlingen. "Sommige scholen kiezen er wel voor om de punten te laten meetellen, maar meestal is het vrijblijvend en is het vooral een test van de kwaliteitszorg van de scholen zelf."

Er zijn aparte proeven voor het eerste tot en met het zesde leerjaar. 

Meest gelezen