Belga

Fietsles in Gent op de Nationale Applausdag voor de fietsers: 16 procent van volwassenen kan niet fietsen

Dat iedereen kan fietsen is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt, merken de wijkgezondheidscentra in Gent. 16 procent van de volwassenen kan het niet. Daarom zijn er fietslessen voor volwassenen. En de Nationale Applausdag voor fietsers vandaag, een ludiek initiatief van de Fietersbond, wil meteen ook het fietsen promoten. 

Vandaag donderdag 3 juni is de Nationale Applausdag voor fietsers. Her en der in Gent stonden leden van de fietsersbond langs de kant om ochtendlijke fietsers aan te moedigen. "Het was verrassend en het deed wel iets, dat applaus", lacht Lien die vanmorgen per fiets naar het werk reed.

Les voor iedereen

Leren fietsen als kind lijkt vanzelfsprekend en je verleert het nooit. Toch zijn er 16 procent volwassenen die niet kunnen fietsen, weet Anna Buyssens van het Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort in Gent. "Dat blijkt uit een kleinschalige studie. 10 jaar geleden al gaven mensen aan dat ze wilden leren fietsen." De fietslessen die ze organiseert voor volwassenen zijn vaak volzet.  "Zowel mannen als vrouwen willen leren fietsen, mensen van verschillende achtergronden en opleidingen, vaak mensen die pas in België zijn en het fietsen ontdekken."

Met een L op de rug

Een lessenreeks duurt 10 weken. "We starten bij het begin met de fiets aan de hand. We eindigen op de weg tussen het andere verkeer." En ja, geeft Anna toe, "we spelden inderdaad een 'L' op om aan andere weggebruikers duidelijk te maken dat deze persoon leert fietsen."

Het applaus voor  de fietsers in Gent klonk zo (video Belga):  

Videospeler inladen...

Meest gelezen