Genk wil begeleiders van jeugdverenigingen opleiden tot mental coach

In Genk kunnen alle jeugdorganisaties en verenigingen één of meer van hun begeleiders laten opleiden tot mental coach. Het stadsbestuur gebruikt daarvoor de ervaringen die ondertussen zijn opgebouwd via het Overkop-Huis.

Genk had van bij de start één van de vijf Overkop-Huizen in Vlaanderen. Daar worden activiteiten voor jongeren tot 25 jaar georganiseerd, maar ze kunnen er ook terecht met al hun vragen of zelfs praten met hulpverleners. Het is de bedoeling dat ze er in alle vrijheid hun eventuele problemen kunnen aankaarten zonder een label opgeplakt te krijgen. 

Hulp van de mental coach

Genk wil de steun die jongeren binnen zo'n Overkop-Huis krijgen, uitbreiden naar alle organisaties en verenigingen. Het is nodig dat ook daar de jongeren een beroep kunnen doen op een mental coach, vindt burgemeester Wim Dries (CD&V). "We merken al langer, en niet alleen in deze coronatijd, dat jongeren het moeilijk hebben. En dan is de vraag: hoe kan je ze begeleiden. En in het Overkop-Huis hebben we een laagdrempelige manier gevonden om jongeren te bereiken. Zo'n mental coach kan ervoor zorgen dat jongeren die met problemen kampen, daar ergens mee terechtkunnen. En op die manier naar de hulpverlening begeleid worden. Het gaat er uiteindelijk om dat ze zich beter gaan voelen", aldus de burgemeester van Genk. Daarom maakt de stad het mogelijk om begeleiders van jeugdorganisaties en -verenigingen te laten opleiden tot mental coach.

Ondertussen zijn in heel Vlaanderen nieuwe Overkop-Huizen geopend of nieuwe gepland, zodat er binnenkort 30 in het totaal zijn. In Limburg gaat het om Hasselt, Sint-Truiden, Beringen, Peer, Pelt en Lommel. 

Meest gelezen