Gentse haven binnenkort groener dankzij netwerk van pijpleidingen: "Pioniersrol voor België"

Een netwerk van ondergrondse pijpleidingen tussen bedrijven in de Gentse haven moet die groener en koolstofneutraler maken. De pijpleidingen dienen om waterstof, CO2 en warmte naar elkaar te transporteren. Voor het project wordt zo’n 95 miljoen euro uitgetrokken. "Tegen 2025 willen we graag de eerste resultaten van het project zien", zegt minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen).

In de Gentse haven worden ondergrondse pijpleidingen aangelegd om waterstof, CO2 en warmte van en naar bedrijven onderling te transporteren. Die moeten het Gentse havengebied helpen om op termijn groener en koolstofneutraler te worden. 

Pioniersrol

Onze zware industrie vervuilt enorm, en daar moet iets aan gedaan worden. "Waterstof is een belangrijke grondstof die ervoor kan zorgen dat onze industrie excellent wordt, ook als het gaat over CO2-uitstoot", legt minister Van der Straeten uit. De Gentse fabriek van ArcelorMittal bijvoorbeeld is met 9,6 miljoen ton CO2 verantwoordelijk voor zo’n 8 procent van de CO2-uitstoot in België. Met 1 ton waterstof kan het bedrijf tot 26 ton CO2 besparen. "Door dit project kan België een pioniersrol spelen met waterstof als nieuwe energiedrager, wat de economische welvaart in ons land kan bevorderen".

Waterstof kan ervoor zorgen dat onze industrie excellent wordt, ook als het gaat over CO2-uitstoot
Tinne Van der Straeten, minister van Energie

"Het is geen verre droom meer, maar nabije realiteit", zegt Van der Straeten. Tegen 2025 moeten de Gentse havenbedrijven waterstof, CO2 en warmte naar elkaar kunnen transporteren via de pijpleidingen. Daarna willen ze ook de Antwerpse haven betrekken bij het project.

Het project is ontstaan in samenwerking met North Sea Port, netbeheerder Fluxys en staalreus ArcelorMittal. Het krijgt de steun van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten. Dankzij het Europese relanceplan kan zo’n 95 miljoen geïnvesteerd worden in de nodige infrastructuur. Het pijpleidingennet zal ongeveer 20 kilometer lang zijn.

Meest gelezen