Facebook Parkbos - Twee zeldzame sorraiapaarden rechts

Gentse Parkbos gebruikt zeldzame sorraiapaarden voor begrazing van gras: "Er bestaan er wereldwijd maar 200 van"

In het Gentse parkbos zijn sinds kort zeldzame sorraiapaarden te bewonderen. Ze zijn verwant met de bekende Amerikaanse mustangpaarden en verspreid over de hele wereld bestaan er maar 200 van. De dieren worden er samen met ezels ingezet om het maaibeheer in het bos anders te doen. "Door hun begrazing verdwijnen niet alle planten en insecten in het park", zegt boswachter Jean-Pierre Nicaise. 

Het Parkbos in Gent zet paarden en ezels in om meer biodiversiteit in het gebied te krijgen. Het is de bedoeling om het maaibeheer in het bos anders te doen. Als er constant gemaaid wordt, kunnen alle bloemen en insecten verdwijnen. "Paarden en ezels eten selectief en zorgen ervoor dat er meer natuur over blijft. Hoe meer afwisseling je hebt in een landschap, hoe meer soorten dieren er kunnen leven", zegt boswachter Jean Pierre Nicaise.

Beluister het gesprek met eigenares Caroline Dumoulin bij Radio 2 Oost-Vlaanderen en lees daarna verder:

Volgens de boswachter maken vooral insecten meer kans om te overleven door dit nieuwe maaibeheer. "Zij hebben net die stukjes nodig waar er eens een plant in bloei kan komen. Het zijn de wat ruigere stukjes die ze nodig hebben om te schuilen. Ook vogels maken daar gebruik van. Ze vinden daar bijvoorbeeld voedsel voor hun nesten."

De paarden zijn verwant met de bekende Amerikaanse mustangpaarden

Caroline Dumoulin

Voor de begrazing worden onder andere twee zeldzame sorraiapaarden gebruikt. Dat zijn wilde lichtbruine Iberische paarden met een zwarte streep op hun rug. Ze hebben veel plaats nodig en zijn nog niet gewoon aan bezoekers. "We willen ze voorlopig nog wat rust geven", zegt eigenares van de paarden, Caroline Dumoulin. "We mogen niet vergeten dat het van nature wilde paarden zijn."

Van het ras leven er nog maar 200 paarden over de hele wereld. Christoffel Colombus nam tijdens zijn ontdekkingsreizen paarden van dit ras mee naar Amerika. "Uit DNA-onderzoek blijkt zelfs dat de paarden verwant zijn met de bekende Amerikaanse mustangpaarden", klinkt het nog.

Meest gelezen