Gezocht: meisje dat schilder uit Kasterlee portretteerde in de jaren 50

Kasterlee wil graag te weten komen wie het meisje is dat kunstschilder André Van den Sande in de jaren 50 portretteerde. De dochter van André, Riet Van den Sande, wil een aantal kunstwerken die ze erfde aan de gemeente schenken. Die vraagt zich af wie het is en dat weet Riet niet, vertelt ze op Radio 2 Antwerpen. "Ik heb één nicht die het had kunnen zijn, maar dat hebben we gecontroleerd en ze is het niet."

Het portret werd vermoedelijk in de jaren 50 gemaakt, thuis door de schilder in Kasterlee. “De jongedame is geen familielid, "zegt schepen voor Cultuur Guy Van de Perre (CD&V), "maar ze zou bijvoorbeeld een toenmalig vriendinnetje van dochter Riet kunnen zijn of de dochter van vrienden des huizes, of misschien gewoon een buurmeisje uit de omgeving van de Retiesebaan of Berkenlaan waar de familie Van den Sande in die tijd woonde.”

Ik veronderstel dat het iemand van mijn leeftijd is. Er zijn verschillende portretten gemaakt die wel bij de eigenaar terecht zijn gekomen.

Riet Van den Sande, dochter van kunstschilder André Van den Sande

"Mij heeft het eigenlijk nooit zo geïnteresseerd", lacht Riet op Radio 2 Antwerpen, "maar de gemeente vindt het mooi en wil er iets mee doen." Behalve een nicht, die het zeker niet is, heeft Riet geen familie meer die in aanmerking zou kunnen komen. "Ik veronderstel dat het iemand was van mijn leeftijd ongeveer. Zo zijn er verschillende portretten gemaakt die wel bij de eigenaar terecht zijn gekomen."

André Van den Sande gaf les in Antwerpen, Berchem en Geel en werd benoemd als leraar aan de kunstacademie in Turnhout. Hij specialiseerde zich in portretschilderijen, maar legde in Kasterlee ook landschappen vast. Hij restaureerde ook enkele schilderijen in de kerk van Kasterlee. 

Wie denkt te weten wie het meisje is of tips kan geven, kan contact opnemen met de cultuurdienst via 014 85 99 22 of cultuur@kasterlee.be.  

Meest gelezen