Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

BEKIJK - Geluidskanon "met volume van straalmotor" getest in Griekenland om vluchtelingen en migranten te weren

In Griekenland wordt een geluidskanon getest om te verhinderen dat vluchtelingen en migranten de Europese grens oversteken. "Europa wil meer afschrikken", vertelt correspondent Bruno Tersago. Ons land vindt het gebruik van zo'n geluidskanon alvast onaanvaardbaar. De Europese Commissie onderzoekt de zaak.

Zo'n 200 kilometer lang is de grens tussen Turkije en Griekenland en al jaren-, zo niet decennialang, proberen vluchtelingen en migranten daar de grens naar Europa over te steken.

Om die grens nu te bewaken, heeft Griekenland een hoogtechnologische bewaking opgezet: een stalen muur, observatietorens, nachtkijkers, maar ook een geluidskanon. Daarmee kan de grenspolitie een oorverdovend lawaai maken, volgens bronnen met het volume van een straalmotor. 

Bekijk hier hoe het geluidskanon eruit ziet:

Videospeler inladen...

"Op dit ogenblik komen de meeste vluchtelingen en migranten via Spanje, Italië en Griekenland", vertelt correspondent Bruno Tersago in "De ochtend". "Die grens met Griekenland kan het gemakkelijkste bewaakt worden. Er staat een zwaar beveiligde muur, die doet een beetje Trumpiaans aan en er is dat geluidskanon. Dat doet wat denken aan de luide muziek die gespeeld werd in Guantánamo."

Beluister hier het gesprek met Tersago in "De ochtend":

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Het geluidskanon wordt op dit ogenblik uitgetest langs de grens. "Deze keer is het een test van de Europese Unie. Eerder testte Griekenland het mechanisme al." De EU spreekt dat wel tegen.

Eigenlijk kwam alles in een stroomversnelling nadat de Turkse president Erdogan de grens met Europa begin vorig jaar opengezet had. "Even later noemde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, Griekenland het schild van Europa. Uit die woordkeuze bleek al duidelijk dat Europa het geweer van schouder verandert en meer wil afschrikken."

Europa wil meer afschrikken

Bruno Tersago - correspondent Griekenland

Hoe wordt in Griekenland gereageerd op het mechanisme? "Zoals overal zijn er voor- en tegenstanders."

"Menselijkheid aub"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft zijn afkeer op Twitter al laten blijken. "Onaanvaardbaar", schrijft hij. "De Europese grenscontrole moet beter, maar niet op deze manier. De EU moet waken over haar grenzen, maar ook over haar eigen waarden." Hij zal nu een brief schrijven naar de Europese Commissie om dit te onderzoeken.

Ook Kamerlid Theo Francken (de vorige staatssecretaris voor Asiel en Migratie, N-VA) vindt het geluidskanon een brug te ver. "Het lijkt me eerder iets voor vogels. Beetje menselijkheid aub."

Ook Europarlementslid en lid van de Commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken Hilde Vautmans (Open VLD) is verontwaardigd. "Dergelijke acties zijn een belachelijk en een uiterst slecht signaal, want in plaats van deze stunts uit te halen, zouden we beter werk maken van het migratiepact dat momenteel op tafel ligt. Grenzen moeten inderdaad bewaakt worden, maar steeds met respect voor de mensenrechten en in samenhang met een goed werkend migratiesysteem."

De Europese Commissie laat via een woordvoerder weten dat ze het verhaal onderzoekt. "De infrastructuur voor het beheer van de buitengrenzen van de EU is een zaak van de lidstaten", klinkt het. "Maar dat moet altijd het charter van de fundamentele mensenrechten van de EU volgen. Alle maatregelen aan de buitengrenzen, moeten proportioneel zijn en die rechten respecteren, ook het principe van non-refoulement (het niet terugsturen van asielzoekers naar een land waar zij vervolging te vrezen hebben voor hun ras, godsdienst of politieke overtuiging, red.)."

Bekijk het gesprek met het Nederlandse Europarlementslid Tineke Strik over de situatie in Griekenland uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Ook elders bij de Europese buitengrenzen worden harde middelen gebruikt om migranten buiten te houden, zoals een ploeg van VRT NWS kon vaststellen aan de Kroatisch-Bosnische grens. Hun reportages vindt u hier.

Meest gelezen