Neem je best voor je vaccin een pijnstiller? En kan je je nog bedenken na een weigering? Een antwoord op jouw vragen

De vaccinatiecentra draaien op volle toeren, ongeveer de helft van de bevolking heeft een eerste prik gekregen en duizenden wachten ongeduldig op hun beurt. Maar er zijn ook veel vragen over de vaccinaties. Want, wat met de bijwerkingen? En waarom is er zo weinig flexibiliteit in de planning? De Inspecteur nodigt daarom Dirk Ramaekers uit, het hoofd van de taskforce vaccinaties. 

Waar vind ik een bewijs van vaccinatie?

Wie al gedeeltelijk of volledig gevaccineerd is, vraagt zich vaak af waar ze een bewijs van vaccinatie kunnen vinden. 

"Er bestaan op dit moment twee bewijzen van vaccinatie", zo vertelt Dirk Ramaekers. "Er is het vaccinatiekaartje dat je meekrijgt na je vaccinatie. En je kan ook op 'mijngezondheid.be' de staat van je vaccinaties nakijken." Dat is goed nieuws. Maar als je naar het buitenland wil, is het moeilijker. "Op korte termijn komt er dat digitale Europese coronacertificaat. Als dat er is, zal je via een app kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent. Dat is er nu nog niet. Tot die tijd moet je het geval per geval uitzoeken hoe het zit."

Je moet je dus goed informeren. Ramaekers verwijst iedereen door naar de reisorganisatoren en de website van buitenlandse zaken. "Pols bij je reisorganisator wat er kan. Vraag of een bewijs van vaccinatie aanvaard wordt. Je kan ook kijken op de website van buitenlandse zaken of op de website van het land waar je naartoe wil. Elk land heeft z’n eigen regels en beslist op dit moment zelf of er een bijkomende negatieve PCR-test vereist is om binnen te mogen." 

Waarom is er zo weinig flexibiliteit in de planning?

Net op het moment dat heel wat Belgen hun vaccin gaan krijgen, komt ook de vakantie in zicht. Er wordt ons gevraagd onze reisplannen aan te passen aan onze vaccinatie, maar veel mensen kennen de datum van hun vaccinatie niet en moeten wel in een bepaalde periode hun verlof opnemen. Het is logisch dat veel mensen in die periode ook graag op reis willen. Wat meer flexibiliteit van de overheid zou toch gepast kunnen zijn?

We kunnen niet voor iedereen persoonlijk de meest geschikte datum zoeken

Volgens Ramaekers is er op dit moment best al veel flexibiliteit. "Je kan online je afspraak zelf een paar dagen verschuiven." Dat is natuurlijk alleen handig als je een beperkte periode op reis gaat. Wie lang weg is, kan dat niet doen. Ramaekers begrijpt dat dat moeilijk is. Maar hij wijst er ook op dat een individuele planning heel moeilijk is. "We kunnen niet voor iedereen persoonlijk de meest geschikte datum zoeken. En het loont ook de moeite om te wachten totdat je gevaccineerd bent want dan nemen de mogelijkheden van reizen toe." 

Al houdt Ramaekers er rekening mee dat er misschien nog meer flexibiliteit komt in de loop van de komende weken. "We hebben begrip, gaan transparant blijven communiceren, maar op dit moment kunnen we het niet anders regelen." 

Wat met bijwerkingen na de vaccinatie?

Hoe komt het dat de één meer dan een week lang last heeft van bijwerkingen of zelfs ziek wordt na een vaccinatie en dat anderen geen last hebben? 

"Ik zou het pech noemen", vertelt Ramaekers. "Het zijn allemaal goede en veilige vaccins, maar er kunnen 24 tot 48 uur na de inspuiting wel lichte klachten optreden." Die lichte klachten kunnen gaan van hoofdpijn, koorts, spierpijn, diarree en misselijkheid maar als je pech hebt krijg je alle klachten tegelijkertijd. "Het kan zijn dat jij net die persoon bent die veel nevenwerkingen heeft. Maar waarschijnlijk bewijst dat ook dat het vaccin goed aanslaat", zo stelt Ramaekers. 

Het zijn allemaal goede en veilige vaccins, maar er kunnen 24 tot 48 uur na de inspuiting wel lichte klachten optreden

Het aantal mensen dat last heeft van bijwerkingen na de inspuiting, ligt velen malen lager dan het aantal mensen dat geen last heeft. Maar Ramaekers begrijpt wel dat mensen denken dat het andersom is en dat de meerderheid van de mensen net wél bijwerkingen krijgt. "Het is klassiek dat je meer hoort van de mensen die last hebben omdat zij erover vertellen of erover schrijven op sociale media. Alle mensen die zonder klachten naar huis gaan, die hoor je niet. Maar dat is wel de overgrote meerderheid." 


 

Is het dan verstandig om op voorhand een pijnstiller te nemen, om de bijwerkingen te beperken? "Dat is absoluut niet aan te bevelen", waarschuwt Ramaekers. Na de vaccinatie kan je eventueel wel iets nemen als je te veel last hebt. "Als je na de vaccinatie last krijgt zoals hoofdpijn, kan je altijd een paracetamol nemen. Ook met bloedverdunners hoef je niet te stoppen. Op enkele kleine uitzonderingen na kan je al je medicatie blijven nemen. Als je twijfelt, kan je het vragen aan je arts. In het vaccinatiecentrum is er ook altijd een dokter aanwezig."  

Er zijn ook enkele zeer zeldzame bijwerkingen van vaccins, zoals een allergie. Dat merk je wanneer je bovenarm ernstig opzwelt na de inenting. "Die allergieën kunnen bij alle vaccins voorkomen", verduidelijkt Ramaekers. "Ze treden meestal op binnen het kwartier. Daarom moet je ook een kwartier wachten in het vaccinatiecentrum vooraleer je mag vertrekken." Een andere, meer zeldzame bijwerking is een trombose. Die kan optreden bij lage bloedplaatjes. "Als je 2 tot 3 weken na je vaccinatie ernstige hoofdpijn krijgt, contacteer dan je huisarts. Misschien is het niks, maar je kan beter nagekeken worden", zegt Ramaekers. 

Welk vaccin is het beste?

Niet iedereen is even blij met het vaccin dat hij of zij krijgt. Roger Vanhulst heeft de indruk dat er vooral risicopatiënten het AstraZeneca vaccin krijgen. "Waarom krijgen die niet het meest beschermende van Pfizer of Moderna?" 

Dirk Ramaekers benadrukt dat die bezorgdheid onterecht is. "Het zijn allemaal goede vaccins die gebruikt worden. Ze hebben gewoon allemaal andere kenmerken". Bij het ene krijg je de tweede dosis na vier weken, bij AstraZeneca is dat pas na 8 of 12 weken. Voor Johnson & Johnson volstaat dan weer één prik. "Sommige vaccins hebben in de pers een verkeerd parcours gekregen maar we werken stuk voor stuk met uitstekende vaccins."

Ramaekers vindt het ook jammer dat mensen de vaccins tegen elkaar opzetten. "Ik hoor sommigen vertellen dat zij Moderna kregen en dat ze beter beschermd zouden zijn dan kennissen die 'maar' AstraZeneca kregen. Daar moeten we mee stoppen. Elk vaccin biedt bescherming." 

Elk vaccin biedt bescherming

Waarom 12 weken wachten op tweede dosis AstraZeneca?

Waarom moeten mensen die nu gevaccineerd worden met AstraZeneca 8 weken wachten voor hun tweede spuit, terwijl mensen die vroeger gevaccineerd werden nog altijd 12 weken moeten wachten? Die vraag krijgt De Inspecteur tientallen keren. 

Ramaekers wijst erop dat dat alles te maken heeft met de strakke planning. "Die regel van twaalf weken werd oorspronkelijk ingevoerd om meer mensen een eerste keer te kunnen vaccineren"; zo legt Ramaekers uit. "Want na een eerste prik ben je al behoorlijk goed beschermd."

De regel is intussen bijgesteld: de periode tussen de eerste en de tweede prik bedraagt nu 8 weken. Maar dus niet voor wie nog in het 'oude' stramien van 12 weken zit. "Het is praktisch onmogelijk om die mensen om te boeken", zegt Ramaekers. "Het zou heel moeilijk zijn voor alle vaccinatiecentra om iedereen te verwittigen en de afspraken te verzetten. Nog even geduld dus. Trouwens: de mensen die nog in dat 'oude' stramien zitten, komen ook heel binnenkort aan de beurt want die eerste prikken dateren van weken geleden." 

Je mag ook niet vergeten dat de samenleving elke dag beter beschermd is. "Er komen elke dag duizenden beschermde mensen bij. Dat verkleint ook nog eens het risico voor mensen die nog op hun eerste of tweede prik wachten."  

Er komen elke dag duizenden beschermde mensen bij. Dat verkleint ook nog eens het risico voor mensen die nog op hun eerste of tweede prik wachten

Wat als je weigert en je later toch bedenkt?

Kan je je nog aanmelden voor een spuit als je die eerst weigerde? "Ja, zeker", stelt Ramaekers gerust. "We moeten allemaal proberen onze omgeving te overtuigen toch nog een vaccin te nemen. Eenmaal we iedereen de kans hebben geboden zich te vaccineren, gaan we ook voorzien dat iedereen die nog gevaccineerd wil worden, zich kan aanbieden." 

Als je je bedenkt, strand je dus aan het einde van de lange vaccinatierij. Maar je komt zeker nog aan de beurt. 

Meest gelezen