Archiefbeeld louter ter illustratie.

Hoofddoek wordt splijtzwam van Brusselse regering: DéFi dreigt ermee op te stappen

Als er vanuit de Brusselse regering geen signaal komt om in te gaan tegen de beslissing van vervoersmaatschappij MIVB om géén beroep aan te tekenen tegen een veroordeling wegens discriminatie, dan kan DéFI de regering verlaten. Dat heeft partijvoorzitter François De Smet gezegd bij Bel RTL. Brussels minister-president Rudi Vervoort acht de kans nochtans klein dat de regering het eens geraakt over de zaak.

De Brusselse regering moet zich buigen over de veroordeling van de MIVB wegens discriminatie op grond van godsdienst en geslacht omdat een vrouw tot twee keer toe niet in dienst werd genomen omdat ze een hoofddoek droeg. Het beheerscomité van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij besliste maandag om tegen die beschikking van de arbeidsrechtbank geen beroep aan te tekenen. Case closed, zou je denken, maar regeringscommissaris Vincent Riga (Open VLD) trok het dossier naar de regeringstafel.

En dat hoofddoekdebat verdeelt de regering van PS, Groen, Ecolo, Open VLD, DéFI en one.brussels (Vooruit), zo bleek uit een interview met De Smet op Bel RTL. "Het zijn de bestuurders van de PS, Groen en Ecolo die beslist hebben om geen beroep aan tekenen", hekelde hij. Volgens hem gaat het nochtans om een beschikking die objectief moeilijk te verdedigen valt omdat ze "elke neutraliteitspolitiek gelijkstelt met discriminatie", citeerde hij advocaat Marc Uyttendaele.

"Als we het (binnen de regering, red.) niet eens raken en we de indruk krijgen dat het neutraliteitsprincipe bij de overheidsdiensten niet gerespecteerd wordt, dan dreigen we met de regering in de problemen te komen en zullen wij onze verdere deelname moeten heroverwegen", zei De Smet. Volgens Kamerlid Sophie Rohonyi in "Villa politica" heeft de regering 20 dagen om een akkoord te vinden. Als de meerderheidspartijen het niet eens raken, dan zal DéFi haar positie in de regering "evalueren". 

Niet het enige debat

Minister-president Rudi Vervoort (PS) acht de kans in ieder geval klein dat de regeringspartijen een consensus zullen vinden over de kwestie, zo zei hij op de RTBF-radiozender La Première. Het debat over de neutraliteit van openbare diensten wordt volgens hem het best in het parlement gevoerd. Vervoort zei dat, als gevolg van de veroordeling door de rechtbank, de MIVB nu haar arbeidsreglement zou moeten aanpassen.

En het is niet het enige hoofddoekendebat dat momenteel wordt gevoerd in ons land. Ook de federale regering zit in dat schuitje. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vindt het niet kunnen dat staatssecretaris van Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) een vrouw met hoofddoek heeft benoemd tot regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen. Hij vindt dat indruisen tegen het neutraliteitsbeginsel. 

De kwestie zou dus ook daar voor vuurwerk kunnen zorgen, want binnen de Vivaldi-coalitie zitten de verschillende partijen op dat vlak in geen geval op dezelfde lijn.

Het hoofddoekendebat kwam gisteren ook aan bod bij "De afspraak". Bekijk hieronder het gesprek met Esma Uçan en Zuhal Demir:

Videospeler inladen...

Meest gelezen