Huisartsenvereniging vreest toeloop van mensen die coronatest willen om op reis te kunnen vertrekken

Huisartsen vrezen dat ze in de aanloop naar de zomervakantie overbevraagd zullen worden door mensen die een negatief testresultaat moeten voorleggen om op te reis te kunnen vertrekken. Wie nog niet of nog niet volledig gevaccineerd is, zal mogelijk voor vertrek een PCR-test moeten laten afnemen. En dat zal de werkdruk voor de huisartsen nog meer verhogen. In de testcentra en teststraten zien ze nu al meer reizigers dan enkele weken geleden. 

Als straks heel veel mensen net voor ze op reis vertrekken een afspraak willen maken voor een test gaat dat mogelijk niet lukken. "Wij zien dat er nu al veel testen zijn voor de reizigers en er zijn natuurlijk nog veel onzekerheden", zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica. "Maar we gaan er wel vanuit dat het aantal testen voor reizigers in juli en augustus nog sterk gaat toenemen. En dat dat dus een enorme piekbelasting gaat geven omdat er, naast dat reizen, ook nog een aantal massa-evenementen zullen zijn en dat dat allemaal gaat samenkomen.” 

Domus Medica benadrukt dat het testen in hoofdzaak nog steeds bedoeld is voor wie symptomen van corona heeft. "We willen er vooral voor zorgen dat die test- en triagecentra prioritair mensen met symptomen en hoogrisico-contacten kunnen blijven testen, want daarvoor zijn ze opgericht. Het mag natuurlijk absoluut niet de bedoeling zijn dat die agenda al helemaal vol zit met reizigers die daar testen geboekt hebben. We houden er ook rekening mee dat we mogelijk meer besmettingen gaan hebben in die periode.  Test- en triagecentra zullen kijken of ze wat extra capaciteit hebben om te testen, maar er zullen ook andere punten opgericht moeten worden, vanuit privé labo's, universitaire labo's, testpunten die er nu al zijn in luchthavens en treinstations." 

Meer testen betekent ook meer testen analyseren. "Dat zal ook afhangen natuurlijk van hoeveel ze in de laboratoria kunnen analyseren", zegt Roel Van Giel van Domus Medica in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Vooral de organisatie van het afnemen van de tests zou dus problematisch kunnen worden, maar als er heel veel tests gaan samenkomen, gaat het ook op de capaciteit wegen. "Maar we hebben wel een grote capaciteit", benadrukt Van Giel. Toch roept hij reizigers op om flexibel te zijn. "Je moet tijd vrijmaken voor en na de reis voor de verplichte testen, als er mogelijkheid is om je vertrekmoment toch niet met piekmomenten (bv. begin vakantie, wisselweekends, start bouwverlof) in de zomer te laten samenvallen, doe dat dan. En als je die stress helemaal wil vermijden, boek dan een vakantie in eigen land of wacht met het boeken van een reis tot je weet waar je naartoe kan zonder test." 

Teststraat: "Al tussen 40 en 50% reizigers"

Op locaties waar PCR-testen afgenomen worden, merken ze nu al dat steeds meer mensen zich laten testen op corona omdat ze een negatief testresultaat moeten kunnen voorleggen om op reis te kunnen vertrekken. 

Luc Soetewey, testlijnmanager in Brasschaat, zag de voorbije weken het aantal reizigers al fors toenemen. "Op dit ogenblik zitten wij rond de 500 personen per dag. Twee à drie weken geleden zaten wij op 30% reizigers, intussen is dat gestegen naar tussen de 40 en 50%. Wij kunnen  zeker nog uitbreiden, maar elk systeem is natuurlijk gelimiteerd. Op dit ogenblik denken we dat we er nog een 100 à 150 personen zouden kunnen bijnemen, mocht dat nodig zijn."

"Wij monitoren permanent het aantal reizigers, omdat wij wel degelijk voorrang willen geven aan mensen die mogelijk ziek zijn of hoogrisico-contact hebben gehad. Wij bekijken of er een goede verhouding is. Tijdsloten die vrij zijn willen wij ter beschikking stellen, maar wij geven voorrang aan zieke personen." 

Volgens Soetewey zijn er al heel wat testcentra die geen reizigers meer toelaten. "Zij zeggen: wij gaan alleen de zieken testen. Waar wel reizigers getest worden, zoals hier, komen er nog meer reizigers. Het is in ieder geval belangrijk dat er voldoende afnameplaatsen voorzien zullen worden." 

Morgen staan op het Overlegcomité de afspraken rond reizen en terugkeren naar ons land op de agenda. 

Meest gelezen