Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Op 50 dagen voor de opening: "Ja, de Olympische Spelen gaan door", 10.000 vrijwilligers haken af

De Olympische Spelen gaan wel degelijk door, ondanks de coronapandemie. Dat heeft de voorzitter van het Japans organiserend comité nog eens herhaald, 50 dagen voor de Spelen officieel geopend worden. Maar intussen daalt het enthousiasme bij de Japanners zienderogen. Duizenden vrijwilligers haken af, sponsors zitten met de handen in het haar. 

"We kunnen de Spelen niet nog een keer uitstellen", zei de voorzitter van het organiserend comité Seiko Hashimoto in een Japanse sportkrant. En ook van afstel kan er volgens de chef van Tokio 2021 geen sprake zijn. "Tenzij het Armageddon plaatsvindt, is het een "go", zei een senior lid van het IOC gisteravond tegen een Britse krant.  

Voormalig kunstschaatsster en voorzitter van het Japanse organiserend olympisch comité Seiko Hashimoto
SIPA

Maar het enthousiasme in Japan zelf staat op een laag pitje. Zo hebben 10.000 van de 80.000 Japanners die zich hadden opgegeven als vrijwilliger voor de Spelen er nu al de brui aan gegeven. De meesten van hen doen dat uit bezorgdheid over de coronapandemie. Zo is de kans klein dat ze voor de Spelen nog gevaccineerd zullen worden. Op dit moment is minder dan 5% van de Japanse bevolking al ingeënt. 

Biersponsor zonder publiek?

Maar ook de sponsors zitten nog met veel vragen. Zo weet Asahi, de grootste Japanse brouwer, nog altijd niet of ze bier zullen kunnen verkopen in de stadions. Het is immers nog niet duidelijk of er publiek zal toegelaten worden tijdens de sportwedstrijden. Buitenlanders zijn niet welkom, maar over Japanse toeschouwers is nog niets beslist. 

In totaal hebben meer dan 60 Japanse bedrijven 2,5 miljard euro betaald aan sponsorgeld. Maar het is niet zeker wat ze daarvoor in de plaats zullen krijgen. Zo had automerk Toyota gepland om duizenden nieuwe modellen op waterstof en zelfrijdende wagens in te zetten om atleten en VIP's rond te rijden in het Olympisch dorp. Of dat nog kan gebeuren met de geldende coronamaatregelen is onzeker.

Trainingskamp afgelast

Voor de Keniaanse olympische ploeg kwam er alvast slecht nieuws. Zo heeft de stad Kurume, in het zuiden van Japan het geplande trainingskamp afgelast. De ploeg stond klaar om op 7 juli te vertrekken. Maar het aantal coronabesmettingen in Kurume is sinds april aan het stijgen en de situatie wordt er "kritiek" genoemd. Bovendien wordt een deel van de sportinfrastructuur er gebruikt als vaccinatiecentra. 

In de stad Ota, 80 kilometer ten noordwesten van Tokio, is er dan weer protest van de bevolking, nadat bekend raakte dat het personeel van het hotel waar Australische atleten verblijven, voorrang krijgt bij de vaccinaties. Het Australische softball team is de eerste buitenlandse sportploeg die in Japan is aangekomen. 

Meest gelezen