Ruim 300.000 euro extra steun voor Jazz Middelheim: "Enorme last van onze schouders!"

Jazz Middelheim krijgt zo'n 300.000 euro extra steun van de Vlaamse overheid om het festival coronaveilig te organiseren. In totaal verdeelt minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) 10 miljoen over 70 grote en kleinere evenementen. "Het is een enorme last die van onze schouders valt nu", zegt organisator Bertrand Flamang. Ook onder meer Sfinks in Boechout en De Roma in Borgerhout krijgen extra steun. 

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir heeft bekend gemaakt welke evenementen deze zomer extra steun krijgen, zodat ze coronaveilig kunnen georganiseerd worden. Voor het project "Flanders is a festival" werd 10 miljoen euro vrijgemaakt. Dat is nu verdeeld over 70 evenementen. 

Jazz Middelheim krijgt zo 312.500 euro. Alleen Pukkelpop in Hasselt krijgt met 500.000 euro nog meer. "Nu kunnen we een editie van Jazz Middelheim neerzetten die dezelfde uitstraling, dezelfde ambitie en een even sterke programmering heeft als de andere jaren, maar dan binnen de context van corona", zegt organisator Bertrand Flamang. 

Heel veel bedrijven in de sector zijn verdwenen of hebben het moeilijk. Daardoor is het kostenplaatje alweer gestegen.

Bertrand Flamang, Jazz Middelheim

Er zullen dan ook in de zomer nog heel wat extra maatregelen te volgen zijn, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daar komt heel wat bij kijken. "Die moeten nageleefd worden door iedereen, van aan de ingang tot aan de uitgang en intern. Daar is extra infrastructuur voor nodig, extra controlepersoneel, extra veiligheid, noem maar op."

Bovendien heeft de coronacrisis lelijk huisgehouden in de cultuur- en evenementensector. "Heel veel bedrijven in de sector zijn verdwenen of hebben het heel moeilijk. Daardoor is het kostenplaatje alweer gestegen." Ook de artiesten beperken deze zomer hun aantal concerten, waardoor ook die duurder zijn.

Van Borgerhout tot Olen

Er zijn nog meer festivals en evenementen in de provincie Antwerpen die extra steun krijgen. Zo krijgt De Roma in Borgerhout 75.000 euro voor De Roma Festivalt. Hetzelfde bedrag gaat naar Sfinks in Boechout, Botaniek Live in het Kruidtuinpark in Mechelen, Gladiolen Oogst in Olen en Na Fir Bolg in Vorselaar. Het Ubuntu Festival krijgt 57.500 euro en de Reuzenstoet in Borgerhout 35.000 euro. 

Meest gelezen