vrt nws

Kippenboer uit Kortessem trekt uitbreidingsplannen zelf in: "De eer aan onszelf houden"

De landbouwer uit Kortessem die zijn kippenstal fors wilde uitbreiden, heeft zijn plannen nu zelf ingetrokken. Enkele maanden geleden oordeelde een rechter dat de uitbreiding niet kon vanwege de stikstofuitstoot. 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakte gisteravond in De Afspraak bekend dat de landbouwer zijn plannen heeft opgegeven. Die plannen hielden een uitbreiding in van zijn kippenstal van 80.000 naar 180.000 kippen. 

Enkele maanden geleden oordeelde een rechter dat die uitbreiding niet kon, door een te hoge stikstofuitstoot. De kippenstal ligt dicht bij een natuurgebied, en de landbouwer kon niet bewijzen dat dat gebied door de uitbreiding niet verder zou worden aangetast. Daarom vernietigde de rechter de vergunning.

Intussen lag het dossier opnieuw bij minister Demir en had het departement Landbouw al opnieuw een positief advies gegeven. Maar de landbouwer geeft zijn plannen nu toch op. Minister Zuhal Demir vindt dat een logische gang van zaken: "Als al 1 keer de raad (van vergunningsbetwistingen) heeft gezegd: de vergunning is niet oké, want het kader rond stikstof is wetenschappelijk niet onderbouwd en effecten worden niet doorgerekend, en je dan toch net hetzelfde dossier indient, dan is dat een beetje kafka eigenlijk."

Voldongen feit

Landbouwer Michaël Roebben die de uitbreidingsplannen samen met zijn twee zoons indiende, zegt dat hij niet anders kon dan de plannen intrekken. "Dinsdag kregen we op de bevoegde omgevingscommissie nog te horen dat we geen geld en tijd meer moesten steken in het dossier omdat de minister het toch niet zou goedkeuren. We hebben dan nog voorgesteld om aanpassingen uit te voeren maar ook dat kon niet. We zouden een hele nieuwe aanvraag met ook een nieuw onderzoek naar de milieu-effecten moeten indienen".

De landbouwersfamilie beraadt zich nu over de toekomst van het bedrijf. Volgens vader Michaël was de uitbreiding nodig omdat zijn twee zonen het bedrijf hebben overgenomen en zonder uitbreiding is dat niet leefbaar. 

Meest gelezen