Radio 2

Kortrijks beluik Amsterdamspoortje krijgt grondige facelift

Het Amsterdamspoortje op Overleie in Kortrijk krijgt 170 jaar na de bouw een grondige facelift. De 3 panden aan de ingang, die langs de Overleiestraat liggen, worden afgebroken, 7 verkrotte beluikhuisjes worden grondig gerenoveerd. In 2022 moet alles klaar zijn. “Eindelijk”, zucht Christine Debaeke die in 1951 is geboren in het beluik. “Want die hele hoek is zwaar verloederd.”

In 2012 verliet de laatste bewoner het Amsterdamspoortje. In 2016 kocht de stad het beluik aan voor 540.000 euro. “Bedoeling was om dit stedelijk erfgoed niet helemaal te laten verdwijnen, want het gaat om één van de laatste 5 beluiken op Overleie. We moeten er niet nostalgisch over doen, het leven was niet altijd een cadeau in zo’n beluik. Maar met dit project tonen we respect voor het historisch erfgoed van de stad. Want ooit telde onze stad nog 88 beluiken."

De laatste jaren was het complex zwaar verloederd en niet meer bewoond 

Christine Debaeke, geboren in het Amsterdamspoortje

Herberg Oud Amsterdam en café Groot Parijs

Het beluik werd in 1850 gebouwd achter de toenmalige herberg Oud Amsterdam, via een steeg naast de herberg raakte je bij 7 beluikwoningen die al snel Amsterdamspoortje als naam kregen. 100 jaar later ongeveer werd Christine Debaeke geboren in het café van haar grootmoeder. Café Groot Parijs lag aan de andere kant van de "reke", tegen de Sint-Elooiskerk aan. “Ik heb er nog een tijdje een kruidenierszaak uitgebaat, nadat het café werd opgedoekt. Ik ben er tot ongeveer 1990 blijven wonen en verhuisde toen naar de overkant van de Overleiestraat”, zegt de 70-jarige Christine. “Mijn man en ik zijn echt blij dat er eindelijk iets wordt gedaan met het beluik. De laatste jaren was het complex zwaar verloederd en niet meer bewoond. Los van de kolonie duiven die er nestelden.”

12 moderne woningen

Monument Real Estate NV uit Ingelmunster kreeg de design-and-buildopdracht en ze betaalden hiervoor 2,7 miljoen euro exclusief btw. “We hebben gestreefd naar een gezonde creatieve mix tussen private en collectieve binnen- en buitenruimtes”, zegt Filip Baeyens van Monument. “Alles samen creëren we 12 nieuwe woongelegenheden. Het 17de eeuwse dakgebinte van de oude herberg Amsterdam wordt gerecupereerd als dak van een overdekt terras in de gemeenschappelijke tuin. Daarnaast komen er 2 duplexwoningen, 4 nieuwbouwappartementen. In het binnengebied komen er 6 beluikwoningen.” De werken starten in augustus, in november 2022 moet alles er staan. 

Radio 2
Radio 2

Meest gelezen