Michiel Jelijs (CC BY 2.0)

Leuven is al hele coronacrisis centrumstad met laagste besmettingsgraad en wil net daarom mondmaskerplicht behouden

In het centrum van Leuven blijft de mondmaskerplicht nog even behouden. Dat zegt burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) op zijn Facebookpagina. Oppositiepartij N-VA had voorgesteld om de mondmaskerplicht in openlucht af te schaffen, maar daar wil de burgemeester nog niet van weten. Leuven kan uitstekende cijfers voorleggen en wil dat zo behouden.

Met 121 besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste twee weken doet Leuven het opvallend beter dan de andere centrumsteden. Terwijl begin deze week de mondmaskerplicht in Sint-Niklaas op de schop ging, blijft Leuven het mondmasker in het stadscentrum toch behouden. En dat terwijl het aantal besmettingen in Leuven bijna de helft lager ligt dan in pakweg Sint-Niklaas.

Onze lagere besmettingsgraad betekent simpelweg dat we levens hebben gespaard in Leuven

Mohamed Ridouani (Vooruit), burgemeester van Leuven

Op zijn Facebookpagina verdedigt burgemeester Mohamed Ridouani zijn beleid: “Als burgemeester moet ik waken over de volksgezondheid en het welzijn van de inwoners en daar alle nodige initiatieven voor nemen. We hebben steeds een proactieve en preventieve benadering aangenomen gecombineerd met enorm veel zorgzaamheid. Dus ja, we blijven nog heel even in de drukste zone van de binnenstad de mondmaskerplicht behouden, goed beseffend dat dit een inspanning vergt en niet zo prettig is. Als iedereen zijn vaccin heeft kunnen krijgen en de besmettingscijfers laag genoeg zijn, dan gaan we met plezier afbouwen. Nu is de situatie te fragiel, daarom vragen we om voorzichtig te blijven in de komende weken, tot we er echt door zijn. Niet alleen voor onszelf maar voor elkaar, voor wie nog niet is gevaccineerd, en voor de zorgsector die nog steeds veel covid-patiënten verzorgt.”

Trots

De burgemeester wijst ook op de opmerkelijke cijfers die Leuven al een hele tijd kan voorleggen. “Ik schreeuw het niet graag van de daken omdat het geen competitie is, maar Leuven heeft al meer dan een jaar relatief het laagste aantal besmettingen van alle steden in ons land. Naar mijn mening is dat niet toevallig, maar het resultaat van ieders inzet en van de aanpak die we vanaf dag één hebben aan- en volgehouden. En we zouden het bijna vergeten, maar onze lagere besmettingsgraad betekent simpelweg dat we levens hebben gespaard in Leuven. Minder doden en minder ernstig zieken. Wat betreft bereidheid tot vaccinatie staan we dan weer aan de top.”

Van alle centrumsteden heeft Leuven relatief gezien het laagste aantal besmettingen.
Sciensano

Meest gelezen