Het onvermijdelijke is gebeurd: Antwerps jongerenproject Let's Go Urban van El Kaouakibi failliet verklaard

De Antwerpse ondernemingsrechtbank heeft het dansproject Let’s Go Urban van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi officieel failliet verklaard. Er zijn ook twee curatoren aangesteld die dat verwachte faillissement verder moeten regelen.  Intussen onderzoekt het gerecht verder of er echt sprake is van wanbeheer met subsidiegeld, en zoekt de stad Antwerpen naar een overnemer.

611 euro. Zoveel staat er nog op de rekening van Let's Go Urban (LGU). En dat terwijl schuldeisers al zeker voor meer dan 200.000 euro geld vragen. Dat bleek vorige week op de Antwerpse ondernemingsrechtbank, waar de voorlopig bewindvoerder van LGU aan de rechter vroeg om het faillissement uit te spreken. "Het is onvermijdelijk", zei ze daar toen.

Door de uitspraak van het faillissement kunnen de curatoren nu eindelijk uitklaren wie allemaal geld vraagt van de organisatie, en hoe dat betaald zal worden. Of beter: of dat betaald kàn worden. En zo nee: wie dan voor de schulden aansprakelijk kan gesteld worden.

Eén van de grootste schuldeisers van Let's Go Urban wordt mogelijk de stad Antwerpen, en eventueel de Vlaamse overheid. De stad Antwerpen betaalde jarenlang subsidies aan de organisatie, maar daar zijn vragen bij gerezen. Er is nog onduidelijkheid over een totaalbedrag van bijna een half miljoen euro, al kan dat zeker minder worden.

Het is nu aan het gerecht om verder uit te spitten of er echt is gesjoemeld met subsidiegeld, voor hoeveel dan en wie daarvoor eventueel voor de rechtbank zal moeten komen. Dat kan Sihame El Kaouakibi zélf zijn, maar evengoed andere bestuurders. Een bedrijfsrevisor is de financiën nu aan het analyseren, om een antwoord op alle vragen te krijgen.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Overnemer

Intussen is het nog niet helemaal duidelijk hoe het nu verder moet met de jongeren die verbonden waren aan het Antwerpse project. De stad trok de stekker uit Let's Go Urban, en dat kwam voor velen van hen hard aan. "LGU is ook mijn tweede thuis", schreef presentatrice en zangeres Laura Tesoro nog op de sociale media. "Let's Go Urban stimuleert jongeren om hun passie te ontwikkelen op een betaalbare manier, en houdt jongeren van de straat", klonk het.

De andere vzw in het Urban Center, het jeugdcentrum op het Kiel,  namelijk Kras vzw, heeft de krachten wel gebundeld om de jongeren extra te kunnen ondersteunen. De vzw werkt vooral rond jongerenwelzijn. Daarnaast bekijkt men ook of er met een andere partner, of vrijwilligers, nog een zomeraanbod kan komen, zo is te horen op het kabinet van Antwerps schepen van Jeugd Beels.

Uiteraard bekijkt men ook nog steeds welke organisatie uiteindelijk de vroegere werking van Let’s Go Urban op lange termijn helemaal zou kunnen overnemen. Wie dat wordt, is nog helemaal onduidelijk. Er zijn wel al verschillende gesprekken geweest met de jongeren zelf, om te bekijken waar nood aan is.

Wannawork

Overigens is nu ook het faillissement aangevraagd voor Wannawork. Dat is een interimbureau dat kansarme jongeren op de arbeidsmarkt wil brengen. Ook dit bedrijf was het geesteskind van Sihame El Kaouakibi, maar werd begin dit jaar overgenomen door Vivaldis Interim.

Het faillissement is aangevraagd door de curator van Point Urbain, het bedrijf achter JJ House, dat gerund werd door Sihame El Kaouakibi en haar partner Erika Xuan Nguyen. De curator doet dat omdat er nog achterstallige betalingen zijn vanuit Wannawork.

Meest gelezen