Videospeler inladen...

PODCAST - Marokko en Bosnië: het stormt aan de grenzen van Europa. Deze maand in Vranckx & Byloo

Voor de laatste aflevering van dit seizoen focussen Rudi Vranckx en Vincent Byloo in hun podcast op twee vluchtelingencrisissen aan de Europese buitengrenzen: in Marokko en in de Balkan.

De Spaanse enclaves Ceuta en Melilla beheersten deze maand het nieuws. Maar wie zijn die Marokkaanse jongens die Europa binnen probeerden te zwemmen, met enkel een drijfvest van plastic flessen? Of die kerels die ervan dromen om in een kajak de Straat van Gibraltar over te peddelen? En wat heeft de Westelijke Sahara te maken met hun lot? Rudi en Vincent vragen het aan VRT NWS-journalist Yassine Atari en Vranckx-Nomade Arno Van Rensbergen. Zij zijn de antwoorden gaan zoeken in Marokko.

Bekijk deze aflevering van Vranckx & Byloo hieronder en lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Een Deense documentairemaker ging het dan weer zoeken in Noord-Korea. Voor “The Mole”, nog tot eind deze maand te zien op VRT NU, infiltreerde hij maar liefst tien jaar lang in het Noord-Koreaanse regime, op gevaar van eigen leven. Vincent Byloo interviewde de man die dat huzarenstukje voor zijn rekening nam en vroeg hem: waarom in godsnaam?

In de Balkan, aan de Bosnisch-Kroatische grens, ontdekten VRT NWS-journalisten Majd Khalifeh en Mieke Strynckx dan weer dat vluchtelingen en migranten er met geweld teruggedreven worden. Illegale praktijken, en dat aan de Europese buitengrenzen. Ze maakten er samen met Bjorn Van Keer een beklijvende podcast over, en vertellen bij Rudi en Vincent over hun reis.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo of stuur jouw "message to Rudi" in via vb@vrt.be.

Meest gelezen