"Neighbours" ("Buren") verhuist na meer dan 30 jaar van Eén naar VTM 2

De legendarische Australische reeks "Neighbours" - bij ons bekend als "Buren" - verhuist na meer dan 30 jaar van Eén naar VTM 2. Vanaf 14 juni moeten de fans een andere knop op de afstandsbediening indrukken. "Het was een moeilijke beslissing om afscheid te nemen", klinkt het bij VRT. Bij VTM 2 zijn ze tevreden. 

"Everybody needs good neighbours", oftewel: iedereen heeft goede buren nodig. Met die iconische zin start al meer dan 30 jaar élke aflevering van "Neighbours", een reeks over de verschillende buren in Ramsay Street, een doodlopende straat in de fictieve plek Erinsborough. En ook in Vlaanderen kan er al meer dan 30 jaar naar hartenlust worden meegeleefd met de personages. Al sinds 1988 zendt VRT de afleveringen uit, onder de naam "Buren". 

Bekijk hier de verschillende begingenerieken doorheen de jaren. Je zal merken: de zin "Everybody needs good neighbours" is een vaste waarde. De tekst gaat daaronder voort. 

Maar nu krijgt de serie een nieuwe zender als eigenaar, zo maakt VTM 2 bekend. Op 8 juni zal voor de laatste keer een aflevering te zien zijn bij Eén. Op 14 juni neemt VTM 2 het over. Vanaf dan kunnen fans daar terecht, elke werkdag om 17.45 uur, een uurtje later dan het nu geprogrammeerd staat bij Eén. 

Het was de VRT zélf die beslist heeft om het contract niet te verlengen. "Het was een moeilijke beslissing om afscheid te nemen van "Buren",  maar we moeten nu eenmaal keuzes maken in onze programmatie", zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. "We zijn dan ook blij dat de "Buren"-fans terecht kunnen bij VTM 2."

Acteur Stefan Dennis en actrice Rebekah Elmaloglou van "Neighbours" kwamen in 2019 naar België en gingen op bezoek bij hun collega's van "Thuis. Bekijk hieronder de beelden. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

VTM 2 is tevreden dat de zender de rechten heeft kunnen binnenhalen. "Het programma heeft duidelijk de kaart van de verjonging getrokken met knappe en frisse nieuwe gezichten in de cast", zegt channel manager Kristine Willems. "Natuurlijk zijn er ook de typische sterke en humoristische verhaallijnen rond de personages en hun liefdesleven, ruzies, geluk en ongeluk."

"Neighbours" werd op 18 maart 1985 voor het eerst uitgezonden in Australië en groeide uit tot een wereldwijd succes. De afleveringen zijn te zien in meer dan 60 landen en er zijn al meer dan 8.000 afleveringen gemaakt. De reeks was bij ons vooral populair in de jaren 80 en 90. Toen werden de afleveringen ook in primetime uitgezonden. 

Voor veel acteurs was "Neighbours" ook een gigantische springplank voor hun carrière. Vijf jaar geleden - bij de dertigste verjaardag van de reeks - maakten we daar dit overzicht over. 

Meest gelezen