Vlaio.be

Nieuw Gents kenniscentrum helpt bedrijven duurzamer te werken

Een Europese primeur voor het Tech Lane bedrijvenpark Eiland in Zwijnaarde, bij Gent. Daar is een uniek onderzoekscentrum uit de grond gestampt dat bedrijven leert om duurzamer te werken. "We werken nauw samen met hen, ontwikkelen nieuwe technologieën en vertalen dat dan naar de realiteit", zegt professor en chief technology officer, Korneel Rabaey. 

Bij het Gentse bedrijf Capture komen onderzoekers en topspecialisten  samen om te werken rond thema's zoals CO2, water en plastics. De kennisgroep is al een tijdje bezig en werkt momenteel nauw samen met zo'n honderd bedrijven aan een circulaire economie. "Een mooi voorbeeld is ons methanolproject in de Gentse haven", vertelt professor en chief technology Officer, Korneel Rabaey. 

Uniek in Europa

Binnenkort zou er in de haven 46.000 ton methanol gehaald moeten worden uit CO2. "Op korte termijn proberen we een traject uit te stippelen waarbij men brandstoffen maakt uit CO2. Natuurlijk kunnen we dat op lange termijn niet blijven doen. Daarom ontwikkelen we vandaag al technologieën die die brandstoffen omzetten in kwalitatieve producten. Op die manier proberen we bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen, door kennis te leveren aan de industrie. Als zij die kennis dan implementeren, zit onze taak erop."

Het gebouw in Zwijnaarde kwam er door een unieke samenwerking tussen onder meer Universiteit Gent, stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen en het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling. "Het is niet alleen uniek omwille van het thema waarmee we bezig zijn, maar ook door de dichte integratie van bedrijven met onderzoek. Om je een idee te geven: op de bovenste twee verdiepingen zitten start-ups die gebruik maken van onze kennis. Zo maken we een heel dicht ecosysteem tussen bedrijven en kennisinstellingen." 

kasto80

Meest gelezen