Kate Gosselin uit "Jon and Kate Plus 8" met een "Karen"-kapsel (foto: knowyourmemes.com)

Steeds minder Karens geboren in de VS: waarom niemand nog zo wil heten

De populariteit van de naam Karen in de Verenigde Staten bevindt zich dicht bij een dieptepunt. Er werden in de VS vorig jaar slechts 325 meisjes met de naam "Karen" geboren en dat heeft veel te maken met de fameuze Karen-meme. Op sociale media doen al jaren memes de ronde over "Karen": een lastige witte vrouw van middelbare leeftijd die over alles onnodig klaagt. 

Op het internet is Karen al enkele jaren hét woord bij uitstek voor wie onnodig lastig doet, racistisch is of onuitstaanbaar veeleisend is. Meestal wordt ze afgebeeld als een vrouw met een kort blond kapsel. Er is uiteraard geen enkel wetenschappelijk bewijs dat vrouwen die Karen heten die eigenschappen zouden hebben, maar het staat symbool voor wie onverdraagzaam is. Die negatieve bijklank in memes weerspiegelt zich nu ook in de namen die ouders hun kinderen geven. 

Vorig jaar kozen 325 Amerikaanse ouders nog voor de naam Karen, maar die is al enkele jaren minder geliefd in de VS. Het is van 1932 geleden dat er zo weinig kinderen Karen genoemd werden. De meeste Karens werden geboren in 1965, niet toevallig ongeveer de leeftijd die de fictieve Karen van het internet heeft? In België doet de naam het al een tijdje niet goed, los van de internetmeme. Zo kregen de voorbije vijf jaar elk jaar minder dan vijf meisjes de naam Karen. 

Ook tijdens de coronapandemie wordt Karen niet losgelaten. Zij is de vrouw die wc-rollen hamstert of weigert een mondmasker te dragen. Iedereen die klaagt, moet eraan geloven. Bovendien zijn Karens niet enkel vrouwen, ook mannen ontsnappen niet.  

(Lees verder onder de foto)

Meer Kamala's?

Karen mag dan wel aan populariteit verliezen, andere namen uit de Amerikaanse actualiteit worden wel vaker gekozen. Zo is bijvoorbeeld de naam Kamala, naar de eerste vrouwelijke Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, aan een opmars bezig. Ook de naam Kobe wint aan populariteit in de VS, nadat de bekende basketbalspeler Kobe Bryant vorig jaar is omgekomen door een helikoptercrash. 

Meest gelezen