Onze-Lieve-Vrouwekathedraal opent weer, met nieuwe verlichting: "Ruimte mooier laten spreken zonder haar geweld aan te doen"

Op 11 juni opent de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal opnieuw voor het grote publiek. Tijdens de coronacrisis bleef de kerk grotendeels gesloten, en werd er naarstig gewerkt. Ook de verlichting werd aangepakt. De energieverslindende halogeenbelichting werd vervangen door LED-verlichting, die voor meer sfeer zorgt. 

Vijftien maanden na de start van de coronacrisis kunnen bezoekers weer de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal binnen. Gedurende die periode werd er goed doorgewerkt  in de kathedraal. Ook de verlichting was aan vernieuwing toe. "Na een jaar werk baadt de kerk in een feestelijke nieuwe verlichting", zegt Christian Devos, de directeur van de kathedraal. "Die is niet alleen brandveiliger en erergiebesparender, maar biedt tegelijkertijd heel veel mogelijkheden. Afhankelijk van het moment, of het nu een eredienst is, een feestdag, een droevige dag, of wanneer er bezoek is 's avonds en je wil een intiemere sfeer, met een druk op de knop krijg je de gepast belichting."

"Er is een tijd geweest waar men in de kerk hele grote felle lampen hing die alles in licht deden baden, maar ook elke sacraliteit wegnamen", zegt Antwerps bisschop Johan Bonny op Radio 2 Antwerpen. "Met de nieuwe belichtingstechnieken kun je de ruimte nog veel mooier laten spreken, zonder haar geweld aan te doen."

Tegenslag

De sluiting door de coronacrisis was een zware tegenslag voor de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, die geen gelovigen maar ook geen toeristen kon ontvangen. Er waren ruim 1 miljoen minder inkomsten. "Waar de Kathedraal al decennia zelfbedruipend is, is de provincie Antwerpen nu voor het eerst tussengekomen om dit exploitatieverlies mee op te vangen. Deze heropening is dus zeer welkom”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) bevoegd voor Erfgoed en Erediensten toe. 

Vanaf woensdag 9 juni zullen er weer 100 mensen naar een eredienst mogen komen, nu zijn dat er maar 15. Op 11 juni gaat de kathedraal weer open voor het grote publiek.

Meest gelezen