Radio 2

Wervikaan blaast oude Romeinse aperitiefwijn nieuw leven in: "Een licht zuur wijntje, dat perfect bij oesters past!"

Vzw Viroviacum Romanum blaast een oude Romeinse wijn nieuw leven in. De mulsum is een Romeinse aperitiefwijn die uit wijn, honing en enkele lokale kruiden bestaat. Vroeger was het een luxewijn voor de elite, maar vanaf vandaag kan iedereen het verkrijgen in Wervik. 

Patrick Biesbrouck brengt samen met vzw Viroviacum Romanum mulsum op de markt, een oude Romeinse aperitiefwijn met een hedendaags tintje. De vzw bestaat 25 jaar en stelt het Romeins verleden van Wervik in de kijker. De samenstelling van de wijn komt uit een oud kookboek van Apicius. "Hij was een echte Romeinse lekkerbek, die toen heel wat Romeinse recepten opgeschreven heeft. Zijn geschriften vormen ongeveer het oudste kookboek dat er is", vertelt Patrick aan Radio 2 West-Vlaanderen. 

En vanaf nu is de wijn van Apicius terug verkrijgbaar: "Dit jaar maken we 200 liter, die we in kleine flesjes van een halve liter gieten. Afhankelijk van hoe vlot de flesjes verkopen, kunnen we de productie eventueel wel verhogen. Het alcoholprecentage van de wijn ligt op 11 procent, dus je kan er zeker dronken van worden." 

Recept

De mulsum bestaat uit wijn, honing en een aantal basiskruiden, zoals peper, laurier, tijm en salie. "Die Romeinse wijn werd dan ook streek per streek aangevuld met plaatselijke kruiden. Wij hebben dat recept gevolgd. De wijn komt van het wijndomein Ravenstein in Wervik. Maar ook de honing komt van onze lokale imkers. Ons doel is om het label van streekproduct te krijgen", vertelt Patrick enthousiast. 

“De meeste mulsums zijn eerder zoet, maar onze Romeinse wijn heeft een lichte, zure nasmaak. Een ideale aperitiefwijn, dus. Eén van de sommeliers, die hem al geproefd heeft, wist ons te vertellen dat de wijn perfect bij oesters zou passen."

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Romeinse luxewijn

Mulsum was voor de Romeinen een luxewijn. "Waarschijnlijk dronken de oude Grieken dit ook al, maar de Romeinen hebben dit recept verfijnd. Het was een wijntje voor de elite, maar in uitzonderlijke gevallen werd het ook uitgedeeld aan de legionairs, wanneer zij een belangrijke overwinning behaald hadden."

Meest gelezen