Politie Grimbergen en burgemeester Chris Selleslagh

Politie Grimbergen gaat extra Buurt Informatie Netwerken oprichten: "De politie heeft de burger nodig"

De politie van Grimbergen wil de BIN's, de Buurt Informatie Netwerken uitbreiden. Inwoners die aangesloten zijn bij een BIN wisselen informatie uit met de politie. De Grimbergse politie wil die samenwerking nog versterken en gaat daarom twee extra BIN's oprichten.

Een BIN of Buurt Informatie Netwerk is een samenwerking tussen buurtbewoners en politie. Inwoners die iets verdachts opmerken, spelen die informatie door aan de politie. "In 2015 hebben we het BIN Pierewacht opgericht en een jaar later kwam het BIN Abtsdal", zegt de politiechef van Grimbergen, Jürgen Braeckmans. "We willen nu die bestaande BIN's uitbreiden en ook nog twee extra Buurt Informatie Netwerken oprichten. Want wij geloven sterk in de samenwerking met de burger. Veiligheid is niet alleen een zaak van de politie, we hebben de burger nodig."

Meer leden

"We zien een stijging van het aantal mensen dat zich aansluit bij een BIN. Maar we hebben de bevolking daarvoor ook wel gesensibiliseerd", zegt Braeckmans. "De grote kracht van een BIN is dat als je iets verdachts ziet, je snel naar de politie kan bellen op 101 of 112. De operatoren weten automatisch of het gaat om een melding vanuit een BIN. Alle leden van dat Buurt Informatie Netwerk krijgen dan ook een melding en de lokale interventieploeg wordt meteen uitgestuurd."  

Meest gelezen