Premier De Croo ontkent "leugen" over onenigheid binnen regering over benoeming regeringscommissaris met  hoofddoek

Premier Alexander De Croo ontkent dat hij in de Kamer gelogen heeft. De eerste minister had gezegd dat er binnen de regering geen enkele partij de benoeming in vraag had gesteld van een regeringscommissaris die een hoofddoek draagt. MR-minister Clarinval liet daarna via Twitter weten dat hij zijn verzet kenbaar gemaakt had tijdens het Kernkabinet. De premier zegt dat hij geen tegenspraak ziet tussen hem en minister Clarinval. Hij wijst erop dat MR geen voorstel gedaan heeft om de benoeming te herzien. "Uiteindelijk werd de beslissing niet in vraag gesteld en was er geen voorstel om de beslissing te herzien."

De regeringscommissaris om wie het allemaal draait is Ihsane Haouach. Ze werd al een maand geleden benoemd. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verzette zich deze week echter tegen die aanstelling. Haouach draagt een hoofddoek en volgens Bouchez valt dat niet te verenigen met het neutraliteitsbeginsel van de overheid. Kamerlid Denis Ducarme (MR) verklaarde gisteren dat hij zich niet meer gebonden voelt door de solidariteit binnen de meerderheid ten opzichte van staatssecretaris Schlitz.

Op een vraag van Darya Safai (N-VA) verdedigde premier De Croo Haouach, die overigens al aan een vergadering heeft deelgenomen. "Ze heeft een betonnen cv", citeerde hij een Franstalige krant. "Ze beschikt over de kennis en ervaring om de functie naar behoren uit te voeren." De beslissing om haar aan te stellen werd "door geen enkele partij binnen de regering in vraag gesteld", aldus nog de premier.

Kamerlid Safai voerde aan dat Haouach door de regering is aangeduid, waardoor ze de regering en de hele samenleving vertegenwoordigt. "Ze moet het neutraliteitsprincipe respecteren en een hoofddoek kan in deze functie dus niet", aldus Safai.

De groenen reageren alvast tevreden op het antwoord van de premier. "De eerste minister bevestigt in de plenaire dat geen enkele partij de benoeming van mevrouw Haouach tot regeringscommissaris in vraag heeft gesteld. De juiste persoon op de juiste plaats. Klaar en duidelijk. Al de rest is zinloze politieke profileringsdrang", stelde Kamerfractieleider Gilles Vanden Burre op twitter.

Clarinval ontkent toestemming

MR-minister David Clarinval zegt dat hij tijdens de vergadering van het kernkabinet wel degelijk heeft aangegeven dat de MR gekant is tegen de beslissing, zonder overleg, van staatssecretaris Schlitz over de benoeming van Ihsane Haouach.

De verklaringen van De Croo en Clarinval staan met elkaar "op gespannen voet", vindt N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. Hij dringt er op aan dat de premier terugkeert naar de Kamer om tekst en uitleg te geven, gevolgd door andere oppositiepartijen.

Wie heeft nu wat gezegd? Een goede bron brengt intussen een aantal semantische en juridische preciseringen. Volgens de regel van de consensus en de solidariteit binnen de werking van de regering, kan een eerste minister in het parlement niet aangeven dat een minister het niet eens is met een beslissing van de uitvoerende macht. Het is dus exact dat niemand heeft gevraagd terug te komen op de benoeming, die overigens uitsluitend de bevoegdheid is van een minister of staatssecretaris. De MR heeft aangegeven dat volgens haar iemand die de functie van regeringscommissaris bekleedt, geen geloofstekenen kan dragen, en dat ze in die zin de benoeming van Haouach niet steunt, luidt het.

Bekijk de repliek van premier De Croo in de Kamer van vanavond:

Videospeler inladen...

Meest gelezen