Beeld uit "La civil", debuut van de Vlaams-Roemeense Teodora Ana Mihai

Een recordaantal Vlaamse coproducties geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes deze zomer

De officiële selectie van het 74e Filmfestival van Cannes werd vandaag bekendgemaakt en daar zitten ook vier Vlaamse coproducties bij, dat is een record volgens het Vlaams Audioviuseel Fonds (VAF). Het bekende filmfestival gaat dit jaar uitzonderlijk door in juli, voor toeristen worden extra voorstellingen gepland op het strand.

Mei is traditioneel filmmaand in Cannes, maar met gesloten cinemazalen was een fysiek filmfestival organiseren geen optie. Het belangrijkste Europese filmcircus start daarom pas op 6 juli, pal in het toeristisch hoogseizoen. Of en hoeveel sterren u als toerist zal kunnen spotten in Cannes voor deze 74e editie blijft onduidelijk, er worden wel extra films vertoond op het strand. 

De nieuwe films van onder anderen Sean Penn, Wes Anderson, Paul Verhoeven, François Ozon en Nanni Moretti worden tijdens het festival beoordeeld door de jury, met als voorzitter Spike Lee. De uitreiking van de Gouden Palm volgt op zaterdag 17 juli.

Actrice Jodie Foster wordt verwacht in Cannes deze zomer, zij krijgt een Erepalm.
Invision

Recordeditie

Maar liefst vier Vlaamse (co)producties zijn geselecteerd door het Filmfestival van Cannes, nooit eerder maakten zoveel films ondersteund met Vlaamse middelen kans op een van de prestigieuze prijzen. “De Vlaamse film is in bloedvorm”, stelt Koen Van Bockstal, de intendant van het VAF, trots. "We hechten veel belang aan talent uit Vlaanderen, het is onze ambitie om dat talent nog meer in het buitenland te laten stralen."

De Vlaamse film is in bloedvorm

Koen Van Bockstal, intendant VAF

De openingsfilm "Annette", met Adam Driver en Marion Cotillard in de hoofdrollen, kreeg bijvoorbeeld ondersteuning vanuit Screen Flanders. De film van de Franse regisseur Leos Carax werd dan ook deels in Vlaanderen opgenomen en Wim Opbrouck is te zien in een (kleine) rol.  

Ook "Les intranquilles", de nieuwe film van de Brusselse regisseur Joachim Lafosse maakt kans op de hoofdprijs, de Gouden Palm. Zijn verhaal over twee geliefden die een mentale gezondheidscrisis doormaken, is geselecteerd voor de officiële competitie in Cannes. Het Brusselse productiehuis Prime Time werkte als Vlaamse partner mee aan de film.

Springplank genaamd Cannes

Regisseur Lukas Dhont zal het beamen: het Filmfestival van Cannes kan een carrière stevig lanceren. Met de film "Girl" won hij in 2018 de "Camera d'or", de prijs voor beste debuut.  Dit jaar maken twee Belgische regisseurs kans op een herhaling van dat scenario.

De Vlaams-Roemeense Teodora Ana Mihai ziet haar eerste fictiefilm "La civil" zelfs in wereldpremière gaan in Cannes, de film werd geselecteerd voor de nevencompetitie "Un certain regard". "La civil" speelt zich af in Mexico en focust op de zoektocht van een moeder van wie de dochter werd gekidknapt door een drugskartel.  Ana Mihai baseerde haar film op een waargebeurd verhaal  en filmde vorig jaar - in volle coronacrisis - op locatie in Mexico. Ook voor Hans Everaert van productiehuis Menuetto is het zijn debuut als producent.

Beeld uit "Un monde" van Laura Wandel

Ook het speelfilmdebuut van de jonge Belgische filmmaakster Laura Wandel werd geselecteerd voor dezelfde nevencompetitie. De film "Un monde" werd mee geproduceerd door het Gentse productiehuis Lunanime. 

"Ik ben erg blij en vereerd dat ik door het Festival van Cannes ben uitgenodigd voor "Un certain regard"", vertelt Wandel. "Met deze film wilde ik de kracht en veerkracht van kinderen laten zien door de kijker mee te nemen naar de prille schooltijd, de eerste confrontaties met anderen en het universele gevoel van kwetsbaarheid en de behoefte aan erkenning."

Met deze film wilde ik de kracht en veerkracht van kinderen laten zien

Laura Wandel, regisseur "Un monde"

In 2014 werd al een kortfilm van Wandel geselecteerd voor het filmfestival, het blijft uitzonderlijk dat een debuut meteen getoond wordt op een van de belangrijkste filmfestivals ter wereld. De film is in oktober te zien in de Belgische zalen.

Het Filmfestival van Cannes loopt van 6 tot 17 juli, de volledige competitie vindt u hier terug.

Meest gelezen