Radio 2

Ronaldo is met zijn 1.633 kilo zwaarste stier van België: "Maar wordt geslacht, want sperma is niet goed genoeg"

Ronaldo, geboren in Avelgem, is met zijn 1.633 kilogram de zwaarste witblauw stier van België. Het vorige record stond op 1.484 kilogram. "Helaas moeten we hem verkopen aan het slachthuis, want zijn sperma vriest niet in en we kunnen hem dus niet meer gebruiken om te kweken", vertelt eigenaar Nathalie Degroote. 

Vandaag kreeg Ronaldo een witblauw stier uit Avelgem bezoek van de burgemeester. Zijn eigenaars hebben hem dinsdag gewogen en met zijn 1.633 kilogram is hij de zwaarste stier in België van het witblauw ras. Het vorige record stond op 1.484 kilo, maar Ronaldo weegt ongeveer 150 kilo meer. De schofhoogte van Ronaldo is 1,54 meter. Volgens zijn eigenaars Nathalie Degroote en Yves Van Caeneghem is er geen geheim. "Hij is hier bij ons geboren in 2015 en had een sterke vader en moeder." 

Maar helaas wordt Ronaldo maar 6 jaar oud. "We willen hem graag houden als fokstier, maar daarbij wordt het sperma normaal ingevroren. Ronaldo heeft wel een paar nakomelingen op de natuurlijke manier gemaakt, maar zijn zaad is van slechte kwaliteit. Het is met spijt in ons hart dat we hem verkopen, maar hij brengt ons niets meer op", zegt Nathalie bewogen. "Als hij morgen door de warmte zou doodvallen, verdienen we er helemaal niets meer aan. Daarom hebben we hem nu al verkocht. Morgen komen ze hem halen."

Weddenschap

"Een paar maanden geleden hadden we er al over gesproken met de veehandelaar. Toen zeiden we dat Ronaldo zeker 1.600 kilogram zou halen. Hij geloofde ons niet, want een normale stier weegt gemiddeld 1000 tot 1.250 kilogram. Maar 3 weken geleden woog Ronaldo al 1.580 kilo. Nu weegt hij meer dan 1.600 kilo. Zo hebben we de weddenschap gewonnen en moet de veehandelaar, die Ronaldo komt ophalen, ons trakteren op een barbecue", lacht Nathalie Degroote. 

Meest gelezen