De uitvaart van Amedeo vrijdag.

Royals op zondag - Prins Amedeo overleden (niet de onze) en Sisi's zomerondergoed onder de hamer

Kledij van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth heeft aardig wat centen opgebracht. Koning Filip bezoekt opnieuw een vaccinatiecentrum. Waarom? Het Noorse paar peddelt erop los. Racisme blijft Buckingham Palace achtervolgen. En Italië rouwt om prins Amedeo. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Een weetje om dit stuk te beginnen: koning Albert II is vandaag jarig. Op 6 juni 1934 werd hij geboren als derde kind van koning Leopold III en koningin Astrid, na prinses Josephine Charlotte en de latere koning Boudewijn.

Sisi's geborduurde ondergoed geveild

Een kamerjas van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth, beter bekend als Sisi, heeft 13.000 euro opgebracht. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung op zijn website. Veilighuis Hermann Historica in München bood daarnaast ook onderkledij aan van Sisi. Het gaat om een tweedelig setje ondergoed uit haar "zomergarderobe". Volgens de catalogus dateert het ondergoed uit de periode 1870-1880. Het winnende bod bedroeg 11.000 euro. 

Het setje bestaat onder meer uit een mouwloos hemdje met kanten rand en 7 parelmoeren knopen. De omslagbroek of wikkelbroek is van fijn linnen. Op de lange katoenen kousen die bij het ondergoed horen, is een rood kroontje geborduurd met de letters E.S. Dinsdag zou nog een koffer gevuld met wasgoed van Sisi onder de hamer gaan.

De keizerin werd geboren als Elisabeth van Beieren in 1837 en werd de vrouw van de Habsburgse keizer Franz Joseph I, die regeerde van 1848 tot 1916. Elisabeth kwam in 1898 om het leven bij een moordaanslag. Ze werd een cultfiguur, vooral in de Duitstalige wereld, nadat in de jaren 50 een reeks films werd gemaakt over haar leven. 

De keizerin met een van haar vele honden, genaamd Houseguard.
IMAGNO/Austrian Archives

Foto's van de geveilde spullen zijn er helaas niet. Hermann Historica lag al eerder onder vuur en hanteert daarom strikte regels om de veilingcatalogus te kunnen bekijken, laat staan foto's ervan te publiceren in de pers. Twee jaar geleden bood het veilinghuis meer dan 800 voorwerpen uit de nazitijd aan, zoals een hoed van Adolf Hitler en een jurk van zijn partner Eva Braun. De kritiek van de Joodse gemeenschap was niet mals.

Filip bezoekt bewust zoveel vaccinatiecentra

Koning Filip heeft een bezoek gebracht aan het vaccinatiecentrum van Beringen en Tessenderlo. Dat is ondergebracht in de elektriciteitscentrale van de voormalige steenkoolmijn van Beringen. De koning ging kijken in de apotheek waar de spuiten klaar worden gemaakt, en deed een babbeltje met net gevaccineerde mensen en de talrijke vrijwilligers. 

Filip maakte tijdens zijn gesprekken mopjes om het ijs te breken.
BVB

Het is opmerkelijk hoeveel (test)centra, ziekenhuizen en bedrijven met een link naar covid en/of vaccins Filip al heeft bezocht. Eerder vertoefde hij in het vaccinatiecentrum van Bierset en bij zijn passage in Schaarbeek liet het paleis weten dat de koning zelf al geprikt is. Dan was er ook nog een rondleiding in de labo's bij geneesmiddelenproducent Janssen Pharmaceutica en de lovende woorden - "Jullie zetten België op de wereldkaart" - bij de Pfizer-fabriek van Puurs. 

Het doet geen pijn hé
koning Filip grapt

Een ambassadeur wil hij vast liever niet genoemd worden. Gezondheid is immers een persoonlijke aangelegenheid en een corona-inenting is in ons land niet verplicht. Maar Filips boodschap is overduidelijk. Die herhaalde hij nogmaals in Beringen. "Het is goed dat zoveel mogelijk mensen komen", zei hij tegen een vrouw bij wie hij de prik live mocht volgen. "Doet geen pijn hé", benadrukte Filip na afloop voor het oog van de camera's. 

BEKIJK hier het bezoek van koning Filip in Beringen (ruw beeldmateriaal):

Videospeler inladen...

Haakon en Mette-Marit fan van "friluftsliv"

De Noorse kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit zijn voor het eerst in lange tijd weer samen op pad gegaan. Ze gingen langs bij de kajakclub van Oslo en maakten met enkele jongeren een tocht richting een van de vele piepkleine eilandjes in een fjord. Daar ontmoetten ze Bente Lier van de organisatie Outdoor Life.

Haakon en Mette-Marit wilden het belang van buitenactiviteiten benadrukken, zeker in de afgelopen coronaperiode. In Noorwegen is friluftsliv of het concept van buiten leven geen hip modeverschijnsel, maar een gewoonte, ingebakken in de cultuur. De Noren zeggen wel eens dat ze met "ski's aan hun voeten zijn geboren". Er geldt het principe van Allemannsretten of (letterlijk) het recht om te zwerven waarbij iedereen toegang heeft tot de natuur, ongeacht wie eigenaar is van de grond.

"We hebben ons waarschijnlijk soms een beetje verveeld, net als iedereen. Dat is oké om te zeggen, toch", zei Haakon lachend tegen de aanwezige pers. Peddelen blijkt het koppel de voorbije twee maanden vaker gedaan te hebben. "We hebben veel tijd in de buitenlucht doorgebracht", vertelde Haakon. "Toen er veel beperkingen waren, was het ongelooflijk prettig dat we de mogelijkheid hadden om erop uit te gaan en in de natuur te zijn." 

We hebben ons soms verveeld, zoals iedereen
Haakon over de coronabeperkingen

Mette-Marit treedt Haakon bij: "Ik denk dat naar buiten gaan een van de slimste dingen is die je kunt doen om voor je eigen mentale en fysieke gezondheid te zorgen. Naar buiten gaan terwijl we zoveel binnen moesten zijn, is denk ik voor velen van levensbelang geweest", zei de kroonprinses die een chronische longpatiënte is.

BEKIJK in onderstaande post de kajakvaart:

Italiaanse prins Amedeo overleden (wie?)

In Italië is prins Amedeo (77) overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Vorige week onderging hij nog een ingreep. Dat heeft het Huis van Savoye, een oud adellijke dynastie die tot 1946 regeerde (na een referendum werd koning Umberto II afgezet), gemeld. 

Amedeo is de enige zoon van Aimone van Savoye (die even koning Tomislav II was over Kroatië) en prinses Irene van Griekenland en Denemarken. De prins trouwde twee keer en heeft drie kinderen: prins Aimone, prinses Bianca en prinses Mafalda. Mafalda is trouwens gescheiden van een neef van koningin Paola, Alessandro Ruffo di Calabria. 

Prins Amedeo.

Amedeo werd geboren in Firenze, studeerde politieke wetenschappen en werd officier bij de Italiaanse marine. In Italië is hij niet alleen gekend als landbouwondernemer met zijn wijn Vini Savoia Aosta, maar ook voor de dynastieke rivaliteit met zijn neef prins Vittorio Emanuele, zoon van koning Umberto II en de Belgische prinses Marie José (dochter van koning Albert I).

Meer weten over Marie José van België, de zus van onze koning Leopold III? Lees dit boeiende artikel in de link hieronder. Marie José, de "meikoningin" wiens leven zich aankondigde als een vorstelijke successtory, maar uitdraaide op een bittere ontgoocheling. 

Beide heren claimden de leiding te hebben over het Huis van Savoye. Volgens Amedeo verloor rivaal Vittorio Emanuele die plaats toen hij huwde met een Zwitsers burgermeisje (de gewezen waterski-kampioene Marina Ricolfi Doria). Uiteraard was er meer aan de hand: Vittorio Emanuele was betrokken bij enkele serieuze schandalen.

Zo werd hij in 2006 onder meer gearresteerd voor corruptie en uitbuiting van prostitutie. De prins werd recht uit een casino geplukt voor verhoor, waarna hij bij speurders zijn seksverslaving uit de doeken deed. Hij omschreef zich als "een jager, die af en toe ook eens graag schiet''.

Maar ook dat andere "schieten" bracht de prins ferm in de problemen. Eind jaren 70 liep hij een veroordeling op voor verboden wapenbezit. De politie was achter het wapen gekomen toen Vittorio Emannuele vanaf zijn jacht een ronddobberende toerist neerschoot. Een "uit de hand gelopen" ruzie, luidde het. Vittorio Emanuele werd toen vrijgesproken door de rechter voor doodslag en kreeg een voorwaardelijke straf.

Ik ben een jager, die ook af en toe eens graag schiet

omstreden rivaal Vittorio Emanuele
Vittorio Emanuele met vrouw en zoon.

Ook zijn zoon Emanuele Filiberto duikt regelmatig op in de media, in shows of met een stunt. Vorig jaar kondigde hij nog de terugkeer van de Italiaanse koninklijke familie aan.  Emanuele Filiberto bleek gewoon reclame te maken voor het nieuwe seizoen van de populaire Netflix-serie - hoe kan het ook anders - "The crown".

"Buckingham Palace weerde etnische minderheden"

Het Britse koningshuis zou minstens tot de jaren 60 een racistisch personeelsbeleid hebben gehad. Er werd bijvoorbeeld dringend verzocht om mensen met een donkere huidskleur geen baan op Buckingham Palace aan te bieden. Dat schrijft de krant The Guardian die documenten vond daarover in het Nationaal Archief. Kleurlingen waren niet welkom voor "administratieve functies", voor de post van huishoudhulp was er echter geen bezwaar. 

Het paleis wil geen commentaar geven. Maar geeft wel mee dat "mensen die tot een etnische minderheid behoren vanaf de jaren 90 voor de Queen hebben gewerkt". In eerdere decennia zou de etniciteit niet geregistreerd zijn. Bij The Guardian loopt een onderzoek over hoe koningin Elizabeth met het parlement zou onderhandelen over wetten die haar niet zinnen, zoals over discriminatie en seksisme.

In haar interview met Amerikaans presentatrice Oprah Winfrey insinueerde de hertogin van Sussex, Meghan Markle die zelf van gemengde afkomst is, ook racisme binnen de paleismuren.

Ze had het over akelige gesprekken waarin een familielid het met haar man, prins Harry, had over hoe donker de tint van zijn kinderen zou kunnen uitpakken. Met andere woorden: de indruk werd gewekt dat zoontje Archie Harrison voor zijn kleur een titel en beveiliging zou kunnen mislopen.   

De innige vriendschap tussen de Britse koningin Victoria (1819-1901) en haar Indiase vertrouweling Abdul Karim veroorzaakte ook een ware schokgolf binnen de koninklijke huishouding.
Reporters

Meest gelezen