Stad Hasselt is voor 11 miljoen euro nieuwe eigenaar van crematorium na juridische strijd

Stad Hasselt is de nieuwe eigenaar van het crematorium De Tesch. Die overname van uitvaartspecialist DELA gebeurt na heel wat juridische problemen en een succesvolle bemiddeling. "Voor de families van overledenen, verandert er niets", zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA).

Sinds 2004 is het beheer van crematoria een taak voor de gemeenten. In Hasselt worden de crematies sindsdien door de stad uitgevoerd. Maar toen Stad Hasselt toenmalig eigenaar DELA in 2013 wilde onteigenen voor dat deel van het crematorium, begon een lange periode van juridisch getouwtrek.

"Er zijn toen geen goede afspraken gemaakt met de toenmalige eigenaar waardoor problemen ontstonden", zegt burgemeester Vandeput. "Door de bemiddeling is nu besloten om als stad alles over te nemen. We gaan dus zowel de crematies zelf doen, als het ontvangstgedeelte in de aula's. Het personeel van DELA nemen we gewoon over. De mensen gaan dus niets van de overname merken want hun eerste contactpersoon blijft de begrafenisondernemer."

Bemiddelingsakkoord

De stad moet voor het crematorium een overnameprijs van 11,4 miljoen euro betalen. Bovendien staat in het bemiddelingsakkoord dat alle lopende rechtszaken beëindigd moeten worden. "Door deze duurzame oplossing kunnen we onze inwoners de zekerheid bieden dat ze op hun eigen manier afscheid kunnen nemen van hun geliefde", zegt Vandeput.

Meest gelezen