Radio 2

Theater Aan Zee in Oostende gaat dit jaar door, met heel wat nieuwe buitenlocaties: "We zullen overal in de stad verweven zitten"

Het theater- en muziekfestival Theater Aan Zee in Oostende gaat dit zomer terug door en wordt misschien zelfs groter dan de vorige jaren. De organisatie wil vooral met buitenlocaties werken en rekent op 45.000 tickets. Mochten er nog versoepelingen komen, dan kunnen ze het aantal tickets nog verdubbelen. 

Het theater- en muziekfestival Theater Aan Zee zal dit jaar weer op volle toeren draaien. Of misschien wordt het festival nog groter dan de vorige jaren. Onder de huidige maatregelen bieden ze 45.000 tickets aan. Maar als er nog versoepelingen komen, dan kan dat aantal nog verdubbelen. De organisatie heeft dan ook iemand in dienst genomen die de coronamaatregelen en de eventuele versoepelingen nauwkeurig zal opvolgen.

Om alle optredens coronaproof te laten verlopen, gaat het festival vooral werken met 25 openluchtlocaties en een 12-tal binnenlocaties verspreid over Oostende. Er komen ook heel wat nieuwe locaties bij. Dat vertelt Luc Muylaert van Theater Aan Zee: "We proberen van de nood aan buitenlocaties ook een deugd te maken. Zo hebben we bijvoorbeeld Rosas, een dansvoorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker, die gaat op het einde van de oude pier staan, met haar voeten in het zand en de zee als decor. Veel mooier kan het niet worden. We zullen ook de scheepswerf IDP gebruiken en ook aan de achterkant van het oude zwembad komt een grote locatie voor voorstellingen. Dus we zitten overal verweven in de stad." 

Omdat er meer locaties gebruikt worden, zal het festival iets langer duren.  Alle locaties moeten ingericht en aangekleed worden. En om het theater- en muziekfestival rendabel te houden, zal het festival geen 10 dagen duren, maar 17. Zo zijn er van 23 juli tot 8 augustus voldoende momenten om het publiek beter te kunnen spreiden en coronaveilig te ontvangen. 

Uitbreiding buurgemeenten

Burgemeester Bart Tommelein stelt voor om het gebied van Theater Aan Zee uit te breiden naar de buurgemeenten van Oostende. Voor hem mag het een theaterfestival voor de hele regio worden: "Oostende is een kleine centrumstad in Vlaanderen, dus Theater Aan Zee mag voor mij wel wat ruimer zijn naar bijvoorbeeld Oudenburg, Gistel, Middelkerke of Bredene toe. Ik denk dat we op die manier nog meer mensen met onze stad kunnen betrekken. Maar dit moet passen binnen de programmatie en aanpak van Theater Aan Zee zelf". 

De organisatie van Theater Aan Zee denkt er voorlopig niet aan om hun voorstellingen uit te breiden buiten Oostende: "Dat idee is voor ons in de komende 2 jaar praktisch gezien niet haalbaar. Verder uitbreiden is zeer moeilijk. Daarvoor moeten we extra mensen in dienst nemen. En dan zitten we nog met de vraag hoe de acteurs en het publiek op de verder gelegen locaties zouden geraken", zegt Muylaert, organisator van Theater Aan Zee.     

Gastcurator Caroline Pauwels

Dit jaar wordt het de 24ste editie van Theater Aan Zee en is Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel, gastcurator. Zij werd door Theater Aan Zee voor de editie van vorig jaar uitgekozen. Het theater-en muziekfestival zal draaien rond 4 centrale thema's: liefde voor de wereld, verwondering in de kunsten en wetenschap, zorgeloosheid en verbondenheid. 

Meest gelezen