Premier De Croo belooft twee gratis coronatesten voor reizigers die nog niet gevaccineerd zijn

Mensen die nog geen uitnodiging hebben gekregen voor een vaccinatie of nog niet volledig gevaccineerd zijn en deze zomer op reis willen, zullen twee keer een gratis PCR-test krijgen. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd in de Kamer.

Het Overlegcomité morgen zal grotendeels in het teken staan van reizen, zei De Croo. Daarbij is er nog veel onduidelijkheid over wat zal kunnen. De premier herhaalde dat dat grotendeels afhangt van de landen van bestemming. Zij bepalen aan welke voorwaarden reizigers zullen moeten voldoen: volledig gevaccineerd, één prik gekregen hebben of een recente PCR-test. 

"We krijgen twee testen gratis, maar ook niet meer dan dat", legt Bart Verhulst uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Volgens De Croo ziet het ernaar uit dat de meeste landen zullen kiezen voor een volledige vaccinatie of een recente PCR-test. Ook reizigers die nog maar één prik hebben gekregen, zullen dan waarschijnlijk een PCR-test nodig hebben.

De vraag rees wie die test zou moeten betalen. Zo'n test kost meer dan 40 euro, een serieus bedrag, vooral voor jongeren die nog altijd moeten wachten op hun vaccinatie. Wie terugkomt uit een oranje of groene zone uit het buitenland hoeft geen test af te leggen of in quarantaine te gaan. 

Bekijk hier de uitleg van De Croo in de Kamer:

Videospeler inladen...

Ook kinderen testen vanaf zes jaar

Het kernkabinet heeft er nu op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voor gekozen iedereen die nog niet volledig gevaccineerd is twee gratis testen gratis aan te bieden. Die kunnen gebruikt worden om naar het buitenland te gaan, maar ook om een festival zoals Pukkelpop te bezoeken. 

Vandenbroucke pleit ervoor om ook kinderen die met hun ouders op reis gaan te laten testen, zelfs vanaf zes jaar. "Maar je moet dan aan gezinnen kunnen zeggen dat de testen gratis zijn." De huisartsen moeten niet bang zijn dat ze een overvloed aan testen zullen moeten verwerken, omdat de mensen een code zulen krijgen waarmee ze rechtstreeks naar een testcentrum kunnen gaan. 

Bekijk hier het interview met ministerVandenbroucke:

Videospeler inladen...

De premier bevestigde ook dat de geplande versoepelingen voor 9 juni niet ter discussie staan. De twee voorziene drempels worden immers gehaald. Zo moest het aantal covidpatiënten op de afdeling intensieve zorg onder de 500 dalen. Vandaag zitten we op 364 patiënten. En de vaccinatie van kwetsbare personen (65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen) zit met 87 procent boven de vooropgestelde 80 procent.

Meest gelezen