Vergeten kunstenaars en artiesten vragen meer aandacht met reusachtige strandtekening

De bekende ijskunstenaar Frank De Conynck uit Gavere vraagt met een gigantische zandtekening aandacht voor de kleinere straatartiesten. Samen met 3 collega’s maakte hij op het strand van Zeebrugge een tekening van een clown van 1.600 vierkante meter. “Alle kunstenaars willen zo graag hun talent tonen, maar iedereen vergeet ons”, vertelt hij.

De Conynck droomde ervan om vandaag de grootste zandtekening ooit te maken. “Ik wilde proberen het wereldrecord te breken en in het Guiness Book of Records te komen, maar een recordpoging kost maar liefst 6.000 euro. Dat geld heb ik niet liggen na dit verschrikkelijk jaar.” Met zijn clownstekening zou hij uiteindelijk geen record kunnen vestigen, want een Zeeuwse school maakte vier jaar geleden een zandtekening van maar liefst twaalf voetbalvelden groot. Maar het statement dat De Conynck wilde maken is daarom niet minder: "Artiesten, die moeten leven van hun dagdagelijkse opdrachten, hebben nu niets".

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Focus op de straatartiesten

De Gaverling koos bewust voor een clown als symbool van de actie. “Het zijn vooral straatartiesten, die het nu zwaar te verduren hebben. Met een clown begrijpt iedereen welke artiesten we bedoelen." Daarmee doelt De Conynck op sculpturisten, kunstlassers, goochelaars en vuurspuwers. "Ik zou ook kunnen kiezen voor een veel mooier of abstracter kunstwerk, maar we willen de aandacht te trekken naar dat grote assortiment van vergeten artiesten.”

Geen opdrachten

“We voelen ons compleet vergeten”, zegt hij. “Elke overheid, elke particulier, steekt zich weg achter corona. We zouden nochtans perfect in elke stad graffitikunstwerken kunnen maken of een zandsculptuur plaatsen op het strand of langs de dijk, maar niemand durft. We hebben al dat talent en kunnen er vandaag niks mee aanvangen. De pandemie heeft verschrikkelijk hard op ons ingehakt en financieel was het zelfs nog veel zwaarder."

Wij hebben geen vakbond of federatie, waardoor we ook geen stem hebben

Frank De Conynck, ijs- en zandkunstenaar

Naast ijskunstenaar is De Conynck ook eigenaar van een artiestenbureau, waar hij nog harder het effect van de coronacrisis voelt. "We vragen dan ook: geef ons werk en geef ons aandacht. Er is meer dan enkel de grote events, en daarover geen kwaad woord, maar ons zijn ze vergeten.” Momenteel heeft hij maar 1 lopende opdracht met zijn artiestenbureau voor een kunstlasser, die een houten sculptuur gaat maken in Calais. 

(Bekijk hier nog eens de foto van de reusachtige strandtekening)

Meest gelezen